Thorning: Vi skal holde hovedet koldt over for Rusland

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger forud for torsdagens hasteindkaldte EU-topmøde om situationen i Ukraine, at EU er ude i en vanskelig balancegang.

Men EU's stats- og regeringschefer skal i høj grad benytte mødet til at sende klare signaler til Rusland. Og frem for alt holde hovedet koldt.

- Vi mangler at se en konkret russisk vilje til at nedtrappe spændingerne i form af en konkret tilbagetrækning på Krim. Derfor er det vores opgave i dag på dette topmøde at fastlægge en foreløbig reaktion fra EU.

- Den skal basere sig på en balance mellem to punkter. For det første skal vi vise, at Ruslands handlinger har konsekvenser for forholdet til EU.

- Samtidig skal vi undgå at gå så langt, at vi risikerer at ødelægge den dialog, som der må og skal være mellem Rusland og EU, og som er vejen til en løsning, siger statsministeren.

På den baggrund er Thorning foreløbig afvisende over for opfordringer fra oppositionen i Danmark til, at EU allerede nu skal diskutere mere vidtrækkende økonomiske sanktioner mod Rusland.

- Der har været tale om målrettede sanktioner og sågar også økonomiske sanktioner over for Rusland. Jeg har noteret mig, at det er Venstres synspunkt, at vi skal indføre kraftige sanktioner over for Rusland.

- Sanktioner er et meget vidtgående skridt, som vi normalt kun bruger som sidste udvej. Vi står i en situation nu, hvor vi skal holde hovedet koldt. Vi står stadig i en situation, hvor vi skal finde en politisk løsning på konflikten.

- Det, der er problemet med sanktioner, er, at de risikerer at eskalere situationen yderligere og gøre det umuligt for EU at indgå i en dialog med Rusland og trække os endnu længere fra hinanden og det forhandlingsbord, som er udgangspunktet for en løsning, siger statsministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip