Thorning: Vi skal huske ældreomsorgen

I sin nytårstale onsdag aften siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at mange ældre bruger støttestrømper, og hvis de får den rigtige vejledning, kan mange få dem på selv.

Men hun understreger, at der er grænser for selvhjælpen.

- Det er ikke alle, der kan klare sig alene. Vi må ikke blive et samfund, der glemmer dem, der har brug for vores omsorg, siger hun.

Hun nævner, at hun er tilfreds med, at der på finansloven for 2014 blev afsat en milliard mere til ældreområdet om året. Den kan bruges på for eksempel flere bade og rengøring til dem, der har brug for det.

- Nogle ældre har en lang uddannelse. Andre har slidt i det som specialarbejder eller rengøringsassistent, fra de var 15 år. De tilhører det, jeg kalder knoklegenerationen. Det er ikke urimeligt, at de har brug for hjælp, siger hun.

Statsministeren siger i talen, at hun ved, at mange bekymrer sig for, om velfærdssystemet står klar, når man bliver gammel, og har brug for hjælp.

- Vil der være folkepension? Vil der være hjemmehjælp? Vil der være ordentlige plejehjem?

Hun stiller spørgsmålene og svarer selv på dem:

- Det bestemmer vi selv. Og derfor er det også vigtigt at få sagt i aften: Hvis vi tænker os godt om og tager ansvar for vores økonomi, så er der penge til en ordentlig omsorg for de ældre, i årene der kommer.

- Hvis vi forandrer og ruster vores land, så vil der være råd til pensioner, hjemmehjælp og sygehuse. Så kan flere nyde deres alderdom. Og de gode ting, der også hører med til at blive ældre.

Derudover lægger statsministeren vægt på, at der på arbejdsmarkedet skal være plads til at give den ældre generation en chance.

- Jeg vil opfordre til, at endnu flere gør sig fri af myten om, at ungdom altid er bedst. Derfor vil jeg i aften sige til både private og offentlige arbejdsgivere: Giv erfarne jobansøgere en fair chance, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip