Thorning vil have vetoret efter afskaffelse af forbehold

Skrevet af admin

18/11/2014

Mest læste i dag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lægger op til, at de enkelte partier i en kommende aftale om at afskaffe retsforbeholdet til fordel for en tilvalgsmodel får mulighed for at nedlægge veto, når der fremover skal vælges til og fra i forhold til samarbejdet med de øvrige EU-lande på retsområdet.

Det siger hun efter tirsdagens første forhandlingsmøde mellem Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF og Konservative.

Hun vil gerne af med forbeholdet, så Danmark kan fortsætte i politisamarbejdet Europol, mens hun vil have vetoretten indført for at skabe stabilitet og tryghed på området.

- Målet er en klar aftale, som kan føre til en folkeafstemning efter næste valg. Vi har haft et godt første møde. Partierne går konstruktivt til sagen. Det sætter jeg stor pris på. Men det er endnu for tidligt at sige noget om, hvor det lander, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det har været krav fra især Venstre, at vetoretten skal indføres. Formand Lars Løkke Rasmussen har slået hårdt på det både før og efter mødet.

- Jeg vil selvfølgelig ikke være med til at lave dette forbehold om til en tilvalgsmodel, hvis der så pludselig en eller anden dag sidder en rød regering og sælger ud af hele den danske asyl- og flygtningepolitik på en måde, hvor vi så har tabt muligheden for at påvirke det selv.

- Derfor er det afgørende, at hvis vi får lavet forbeholdet om til en tilvalgsmodel ved en afstemning, og når vi så skal vælge til og fra, så skal der være en bred enighed om det, og derfor skal vi have en vetoret, siger Lars Løkke Rasmussen.

SF er som det eneste parti ind til videre skeptisk overfor at indføre en egentlig vetoret. Partiet mener som udgangspunkt, at til- og fravalg efter en afskaffelse af retsforbeholdet skal besluttes af et flertal i Folketinget, altså oftest via Europaudvalget.

Formand Pia Olsen Dyhr bakker dog som helhed op om en afskaffelse af forbeholdet.

- Det er vigtigt, at et fremtidigt flertal i Folketinget selvfølgelig kan bestemme, hvad vi skal gøre på retsområdet, hvis vi afskaffer retsforbeholdet, og at vi ikke overlader det til enkelte partier at bestemme, hvordan retsområdet skal udvikle sig, siger hun efter mødet.

/ritzau/