Thorning vil indgå aftale om dansk EU-politik

Europaminister Nicolai Wammen (S) håber, at aftalen kan være færdig inden sommerferien.

»Regeringens udgangspunkt er, at Danmark skal være så tæt på kernen i EU som muligt,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Den seneste europolitiske aftale blev indgået i 2008 mellem den daværende VK-regering og Socialdemokraterne, SF, de Radikale og Ny Alliance, det nuværende Liberal Alliance. Den er »udtryk for en grundlæggende politisk forståelse mellem de deltagende partier på de områder, aftalen dækker«, lyder det.

I aftalen konkluderes det, at »et demokratisk, samarbejdende og stærkt EU er i Danmarks interesse«, og at Lissabon-traktaten er et godt grundlag for dette.

Enhedslisten stod uden for aftalen i 2008, men er klar til at gå på kompromis denne gang.

»Vi så jo gerne, at Danmark meldte sig ud af EU, men det regner vi ikke med, at flertallet kan bakke op om, så derfor kommer vi med nogle konkrete forslag, som, vi håber, kan samle opbakning,« siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

De konkrete forslag er blandt andre, at der skal holdes folkeafstemning, hvis regeringen ønsker at tilslutte sig en kommende bankunion, at Danmark tilslutter sig kredsen af lande, der indfører en finansskat, og at Danmark melder sig ud af den økonomiske styring gennem Europluspagten og Finanspagten.

»Vi ser jo, at kommunernes økonomi bliver holdt i en meget kort snor med henvisning til EU-henstillinger, og jeg synes, det er fuldstændigt uacceptabelt, at EU skal diktere den økonomiske politik i Danmark - særligt når Danmark har stemt nej til at være en del af euroen - og det, håber vi, at de andre partier vil støtte os i,« siger Nikolaj VIllumsen.

EU-mødet afholdes i Statsministeriet tirsdag klokken 15 til 16.30.

Dagens Gossip