Thorning vil øge bistanden til Syriens ofre

Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har regeringen fredag bedt Folketingets Finansudvalg om at forhøje den humanitære bistand til det krigshærgede land med 100 millioner kroner.

»Den humanitære situation i Syrien er dybt alarmerende. Knap syv millioner mennesker i Syrien har brug for nødhjælp, omkring to millioner syrere er flygtet til Syriens nabolande, og der er mere end fire millioner internt fordrevne. Blandt de nødlidende er over tre millioner børn,« oplyser statsministeren i en skriftlig meddelelse.

»Bag hvert tal er en menneskelig skæbne. Vi står over for en humanitær katastrofe, som vi må reagere på. Anvendelsen af kemiske våben forstærker katastrofen,« forklarer Helle Thorning-Schmidt.

Meldingen fra Thorning kommer dagen efter et timelangt møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, hvor situationen i Syrien stod øverst på dagsordenen.

I forbindelse med mødet oplyste udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at Danmark »forbereder et solidt humanitært bidrag«, men her satte ministeren ikke beløb på det danske bidrag.

Et flertal i Folketinget har tilkendegivet, at der fra dansk side er politisk opbakning til et angreb mod Syrien, mens man endnu ikke har taget stilling til, hvorvidt Danmark skal deltage i et eventuelt militært bidrag.

Ifølge Thorning er det fortsat regeringens ønske, at der kommer en politisk løsning.

»Regeringen vil fortsætte og forstærke sit arbejde med, at der opnås en politisk løsning på krisen i Syrien. Samtidig må verdenssamfundet gøre det helt klart over for det syriske regime, at angreb med kemiske våben er totalt uacceptabelt. Det må ikke ske igen,« siger statsministeren.

Danmark har i løbet af 2012 og 2013 bevilliget 336 millioner kroner til humanitære indsatser i og omkring Syrien. Senest blev der i juni ydet et humanitært bidrag på 100 millioner kroner til ofrene for den syriske konflikt, oplyser ministeriet.

Finansudvalget skal onsdag i den kommende uge hastebehandle anmodning om at øge bidraget, der primært skal gå til Verdensfødevareprogrammet (WFP), FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og det Internationale Røde Kors (ICRC).

Dagens Gossip