Thornings dilemma: Kina tjener på russiske sanktioner

Skrevet af admin

09/09/2014

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lander midt i et eksport-dilemma, når hun tirsdag ankommer til Beijing i Kina.

Mandag aften sagde samtlige EU-lande ja til en ny stramning af de økonomiske sanktioner mod Rusland. Det sker som reaktion på konflikten i Ukraine.

Mens Danmark dermed er blandt de lande, der øger det økonomiske pres på Rusland for at bremse konflikten, så har sanktionerne omvendt hjulpet Kina til at udvide det økonomiske samarbejde med Rusland.

Det siger Clemens Stubbe Østergaard, som er lektor i international politik og Kina-ekspert ved Aarhus Universitet.

- Kineserne har hele tiden gerne villet have mere økonomisk samarbejde med Rusland. Og vores politik har været med til at drive russerne i armene på kineserne.

- Russerne er blevet mere og mere forhandlingsvillige, og derfor kunne Kina også for få måneder siden lave en stor naturgasaftale, som ellers har trukket ud i 10 år, siger Clemens Stubbe Østergaard.

Han henviser til den gigantiske naturgasaftale til over 2000 milliarder kroner, som betyder, at Rusland de næste 30 år skal levere naturgas via en ny gasrørledning, der vil forbinde sibiriske gasfelter til de store byer og forbrugscentre nær Kinas kystlinje.

Ud over at få adgang til Ruslands store energiressourcer vil Kina også gerne med i Ruslands arktiske projekter. Netop det arktiske område er et af de steder, hvor Danmark i kraft af vores interesser i Grønland kan komme i konflikt med Rusland.

- Kineserne har meget, meget dybe lommer. De har den kapital, som mange russiske virksomheder har brug for, siger Clemens Stubbe Østergaard.

Han understreger, at Kina på ingen måder tager parti for Rusland i konflikten med Ukraine. Kina - der selv har problemer med ønsker om løsrivelse fra Tibet og mindretallet uighurerne - støtter nemlig ikke separatister noget sted i verden.

Helle Thorning-Schmidt afviser, at Danmark bevæger sig på kanten af dobbeltmoral, når man mandag laver sanktioner mod Rusland, og tirsdag forsøger at øge samhandlen med Kina, der indirekte hjælper Rusland med at klare sig igennem sanktionerne.

- Det har jeg meget svært ved at se, siger Thorning og tilføjer:

- Jeg forholder mig til det, vi har skullet gøre i Europa. Vi har holdt sammen og iværksat sanktioner, som kommer til at virke. Der er ikke noget nyt i, at Rusland og Kina finder sammen.

Hun vil tage spørgsmålet om Ukraine op med kineserne under besøget:

- Jeg vil sige, at vi er meget bekymrede for den russiske fremfærd, og at vi mener, at Rusland skal respektere Ukraines suverænitet, siger Thorning.

/ritzau/