Thornings oldefar var med i 1864-krigen

Skrevet af admin

18/04/2014

Mest læste i dag

Det smertelige nederlag til prøjserne i 1864 ændrede Danmark som land, det kastede lange skygger og det tog mange år at forstå, at et lille land ikke kan lukke sig om sig selv.

Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved den civile ceremoni, der fredag markerede 150 året for slaget ved Dybbøl.

- Ved krigens udgang lærte Danmark på den hårde måde, at verden var og blev forandret. Ved krigens indgang var vores land et ungt demokrati, men også et land som nok hang fast i et gammelt billede af verden og af os selv, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Ud af nederlaget i 1864 voksede det moderne Danmark, en solidarisk velfærdsstat med demokrati, en veluddannet befolkning, ligestilling mellem kønnene og frihed for det enkelte menneske.

- Vores fælles historie er altid med os. Uden den var vi på godt og ondt ikke dem, vi er blevet til i dag.

- Vi skylder os selv at tage vores fælles historie alvorligt, sagde Helle Thorning-Schmidt, der selv havde en slægtning med i krigen.

- Mange af os, der er med her i dag, har oldefædre eller tipoldefædre, der deltog i krigen den aprildag for 150 år siden. Måske har I hørt historier, som er blevet fortalt i familien fra generation til generation.

- Min morfars far, Ferdinand Eusebius Sørensen, var med, blev såret og overlevede krigen. Han er siden blevet verdensberømt i vores familie, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hun drog parallel til nutiden, hvor danske soldater også kæmper for Danmark.

- De er ikke forsvarsstyrker her ved Danmarks grænser. Nej, i dag kæmper vores udsendte mænd og kvinder langt fra hjemmet, når de til lands, til vands og i luften er med til at løse internationale konflikter.

- Men i bund og grund er opgaven den samme: Soldaterne yder deres, så vi kan leve trygt. De løser deres opgaver under vanskelige vilkår. Og de fortjener vores dybe respekt og taknemmelighed. Dengang som nu, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Ved krigen for 150 år siden mistede Danmark en tredjedel af sit areal, da Danmark afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg til Prøjsen - det senere Tyskland.

/ritzau/