Thornings rokade er på plads: Her er de nye ministre

Skrevet af admin

10/10/2014

Dagens topnyheder

Med justitsminister Karen Hækkerups (S) farvel til regeringen og dansk politik er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tvunget ud i endnu en regeringsrokade.

Statsministeriet bekræfter fredag morgen, at Socialdemokraternes kronprinsesse, nuværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, overtager posten som justitsminister.

Dermed skal Mette Frederiksen tegne regeringens profil på udlændingeområdet, som ventes at blive et af de største temaer i den kommende valgkamp. Mette Frederiksen fik en god forsmag på, hvad der venter hende, ved Folketingets åbningsdebat torsdag, hvor det stigende antal flygtninge og forslag om asylstramninger fyldte en stor del af debatten.

Mette Frederiksens skifte giver plads til Socialdemokraternes erfarne gruppeformand, Henrik Dam Kristensen, der vender tilbage på ministerholdet som ny beskæftigelsesminister.

Henrik Dam Kristensen blev efter regeringsskiftet i 2011 udnævnt som transportminister, men han mistede ministerposten i en regeringsrokade i august sidste år. Henrik Dam Kristensen har også en fortid som både fødevareminister og socialminister i Nyrup-regeringen.

Regeringsrokaden betyder samtidig, at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) indtræder som nyt medlem af regeringens koordinationsudvalg i stedet for Karen Hækkerup. Dermed træder Wammen, der regnes som en af Thornings trofaste støtter, helt ind i kernen af regeringen.

De nye ministre præsenteres for dronning Margrethe på Amalienborg klokken 10.15, mens Karen Hækkerup skal i afskedsaudiens hos dronningen klokken 10.45.

Derefter vil Karen Hækkerup klokken 13 overdrage Justitsministeriet til Mette Frederiksen, og klokken 15 er der overdragelse i Beskæftigelsesministeriet.

Karen Hækkerup stopper som justitsminister for at overtage posten som direktør i Landbrug & Fødevarer. I regeringens tre år lange levetid har Karen Hækkerup nået at være både social- og integrationsminister, fødevareminister og justitsminister.

/ritzau/