Thornings rokader koster tocifret millionbeløb

Skrevet af admin

12/03/2014

Dagens topnyheder

Der har været gang i svingdøren til landets ministerier under statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) regeringstid.

Og nu har Moderniseringsstyrelsen og ministerierne så gjort boet op og regnet på, hvad de mange udskiftninger indtil videre har kostet statskassen i ministerpension, eftervederlag og løn til fritstillede spindoktorer.

I alt er 14 ministre blevet afskediget under Thornings ledelse. Og ifølge Moderniseringsstyrelsen beløber den samlede udgift - alene til eftervederlag - for de 14 eks-ministre sig til 13,1 millioner kroner.

Ministre har som minimum ret til halvandet års eftervederlag. Det modregnes efter et år i andre indtægter som eksempelvis folketingsvederlaget, men det sidstnævnte er der taget højde for i Moderniseringsstyrelsens opgørelse.

Til gengæld kan de tidligere ministre dog få anden indtægt fra andre hverv, som efterfølgende skal modregnes.

Oven i hatten kommer så de mange spindoktorer, der er blevet fritstillet sammen med den afsatte minister, de har tjent.

Her gør ministerierne udgifterne til løn i fritstillingsperioden op til godt 3,7 millioner kroner. Men den seneste rokade i forbindelse med SF's regerings-exit er ikke medregnet her.

Det er især Skatteministeriet - hvor gennemtrækket på ministerkontoret har været særlig udtalt - der har kostet til fritstilling af spindoktorer.

Her har fem forskellige rådgivere tilsammen fået udbetalt over halvanden million kroner i løn i fritstillingsperioden.

Derudover - og det tæller ikke med i rokade-udgifterne - har 13 af de 14 afsatte ministre optjent ret til ministerpension. Seks har optjent ret til godt 86.000 kroner årligt indtil folkepensionsalderen.

Yderligere seks eks-ministre har fået ret til 134.000 kroner årligt, mens den klart mest erfarne - tidligere transportminister Henrik Dam Kristensen - har ret til 317.000 kroner årligt frem til folkepensionen for sine i alt otte år som minister, fortrinsvis i 1990'erne.

Det er især SF's omtumlede år som regeringsparti, der fylder i regnskabet.

Hele ni af de 14 afsatte ministre er nuværende eller tidligere SF'ere, hvilket blandt andet kan tilskrives et formandsopgør, et formandsoprør og en efterfølgende tilbagetrækning fra ministerkontorerne.

/ritzau/