Thornings uran-udmelding bekymrer Enhedslisten

Sådan lyder det fra Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen (Ø), efter at Thorning på et pressemøde med landsstyreformand Aleqa Hammond tirsdag eftermiddag tog det grønlandske opgør med nultolerance-politikken »til efterretning«.

»Principielt opfatter vi det da som et problem, og vi er meget bekymrede over udmeldingen fra både selvstyret og statsministeren, for hun ændrer jo med et slag 25 års politik inden for rigsfællesskabet, som klart er gået ud på, at vi er modstandere af udvinding af radioaktive stoffer af miljømæssige grunde,« siger Finn Sørensen.

»Det er skadeligt for mennesker og miljø, det er ekstremt farlige og giftige stoffer, og vi er også modstandere af det, det bliver brugt til, nemlig atomkraftværker og atomvåben,« siger han.

Finn Sørensen er særligt bekymret for, at Grønland i fremtiden vil eksportere uran.

»Hvis grønlænderne vil eksportere radioaktive stoffer, og rigsfællesskabet også accepterer det, så kommer vi ud på et marked, som er meget utrygt. For eksperter, der beskæftiger sig med det her, siger, at de traktater, som Danmark har tiltrådt om ikke-spredning, er hullede som en si,« siger Finn Sørensen.

»Faren for, at de radioaktive stoffer havner i forkerte hænder og bliver brugt til noget forkert, er meget stor. Så det er bekymrende, at man ikke har nogen betænkeligheder af nogen art i forhold til det her,« siger han.

Helle Thorning-Schmidt understreger, at Danmark vil spille en afgørende rolle, hvis eksport af grønlandsk uran skulle komme på tale i fremtiden.

Dagens Gossip