Thulesen Dahl: Flere skal være håndværkere

Det skal have højere status at være håndværker i Danmark.

Derfor skal flere unge opfordres til at søge ind på erhvervsuddannelserne i stedet for gymnasiet, og den politiske snak om behovet for lavere lønninger i håndværksbranchen skal stoppes.

Det er et af hovedbudskaberne i partiledertalen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ved Folkemødet på Bornholm.

- Desværre har man fået gjort erhvervsuddannelserne statusmæssigt til nærmest en uddannelsesmæssig skraldespand. Og det er fuldstændig forkert.

- Derfor skal vi se på, hvordan vi kan få højnet erhvervsuddannelsernes status i det danske samfund, så flere kommer på den rette hylde, og flere unge vælger erhvervsuddannelserne til, siger Thulesen Dahl.

Både erhvervslivet og erhvervsskolerne har advaret om, at Danmark i løbet af få år vil komme til at mangle faglærte håndværkere.

Regeringen har varslet, at en reform af erhvervsskolerne skal forhandles på plads til efteråret, og det er i den forbindelse, at Kristian Thulesen Dahl vil have fokus væk fra tankegangen om, "at åndens arbejde er finere end håndens arbejde".

Samtidig varsler han, at DF vil kræve, at der kommer optagelseskrav for at komme ind på en erhvervsuddannelse.

- For at give det billede til de unge, at vi faktisk prioriterer erhvervsuddannelser, så mener vi, at der skal indføres adgangskrav, der viser, at man skal kunne nogle ting.

- Det skal ikke være en skraldespand, det skal ikke være der, hvor man kommer, hvis ikke man kan komme andre steder. Det skal være der, hvor man kommer, fordi man er dygtig og kan nogle ting, siger han.

Samtidig opfordrer Kristian Thulesen Dahl til et opgør med debatten om, at lønningerne i håndværksbranchen skal sættes ned for at kunne klare sig i konkurrence med blandt andre østeuropæiske håndværkere.

- Vi skal stoppe den politiske snak om, at lønningerne til håndværkerne skal ned.

- Hvis man vil tale om lønninger, så bør man i lige så høj grad tale om lønninger for den højtuddannede akademiker, som man taler om det for håndværkeren. Men som man gør det nu, så er det kun håndværkeren, der bliver udsat, siger han på Folkemødet.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip