Thulesen Dahl ser britisk EU-nej som dansk Europol-fordel

Briternes nej til at være en del af EU er en fordel for Danmarks ambitioner om at få en parallelaftale om Europol, som skal sikre fortsat dansk deltagelse i EU's politisamarbejde.

Det mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Han opfodrer EU til at vise handlekraft oven på torsdagens brexit-afstemning i Storbritannien, hvilket har sendt EU ud i en krise.

- EU burde sige, at nu skal vi vise, at vi kan få tingene til at fungere, og at vi kan holde sammen på de lande, der er.

- Hvis man i EU ikke kan finde ud af at lande en parallelaftale med Danmark om Europol, så vil flere stille spørgsmålet, om EU er til for borgerne eller ej, siger Kristian Thulesen Dahl.

Hvis der ikke er en aftale på plads med EU til jul, må det ifølge regeringspartiet Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, medføre en ny folkeafstemning om Europol.

Den udmelding er meget uheldig, mener Thulesen Dahl. Han mener, at udmeldingen kan give EU indtrykket af, at Danmark ikke tror på en parallelaftale om Europol.

- Det kan være, at den britiske afstemning kan få EU til at sige, at de skal have de mindre ting af banen, når der fremover venter større forhandlinger med Storbritannien.

- Så de næste par måneder kunne passende bruges til at få en parallelaftale på plads med Danmark, og derefter er Storbritannien klar med en ny premierminister, og så er EU klar til at fokusere på briterne, siger DF-formanden.

3. december sidste år stemte danskerne som bekendt nej til at fjerne EU-retsforbeholdet. Det betyder, at Danmark risikerer at ryge ud af Europol-samarbejdet, når det træder i kraft som et overstatsligt samarbejde 1. maj 2017.

Regeringen arbejder på at få en parallelaftale, der gør det muligt for dansk politi at fortsætte i samarbejdet.

Og hvad vil DF gøre, hvis der i år ikke landes en parallelaftale?

Thulesen Dahl vil ikke trykke på folkeafstemningsknappen med det samme.

- Det må vi forholde os til på det tidspunkt. Også i forhold til, om vi vurderer, at regeringen har arbejdet seriøst på at få en parallelaftale.

- Vi kan godt få en aftale på plads, medmindre vi spænder ben for os selv ved at proklamere en folkeafstemning til foråret, siger Thulesen Dahl.

/ritzau/

Dagens Gossip