Thulesen Dahl vil i regering med DF-politik som rettesnor

Hvis han i dag kunne blive kulturminister, så ville han takke ja. DF-formand Kristian Thulesen Dahl joker, mens han siger det, men en tur til fodbold-EM i Frankrig lyder tiltalende, synes han.

Men DF-formanden er i Allinge på Bornholm til Folkemødet. Lørdag er han i fokus, efter at han i Politiken har udtalt, at DF er klar til at gå i regering efter næste folketingsvalg. Og skal DF i regering, er det for at få maksimal indflydelse.

- Vi kommer ikke med et udgangspunkt, at nu sænker vi topskatten for at gå i regering. Vi har en ambition om at gå i regering for at få vores politik gennemført, så det er et helt andet udgangspunkt for os.

- Vælgerne må afgøre, hvilke styrkeforhold der skal være, og i hvilken flertalskonstellation vi i givet fald skal indgå i, siger Thulesen Dahl.

Efter valget for et år siden gik DF ikke i regering, selv om partiet var og stadig er det største i blå blok, som vandt valget.

Det skyldtes, at regeringspartiet Venstre anført af Lars Løkke Rasmussen blandt andet ikke vil gå med til at indføre permanent grænsekontrol.

- Jeg tror, at de fleste godt kan se, hvorfor vi gjorde, som vi gjorde. SF gik i 2011 i regering for første gang på et regeringsgrundlag, som ikke var tilstrækkeligt, og så kunne vi se, hvilke problemer de kom i, siger Thulesen Dahl.

- Der blev efter valget givet et falsk billede af, at DF er et parti, som ikke på noget tidspunkt vil gå ind og tage regeringsansvar, fordi vi måske synes, at det er for besværligt.

- Sådan er det ikke. Og det gør jeg klart nu. Vi er også parate til at tage det skridt, hvis danskerne giver os den samme opbakning som sidst, siger han.

Venstre-regeringens kun 34 mandater har det seneste år til tider presset statsminister Lars Løkke Rasmussen. Men det får ikke Thulesen Dahl til at sige, at DF er klar til at gå i regering nu, hvis der kan laves et nyt regeringsgrundlag.

- Jeg har på nuværende tidspunkt ikke set nogle signaler fra Venstre over for os, der skulle sandsynliggøre, at de er villige til at skrive et nyt regeringsgrundlag, som er tilfredsstillende for os.

- Min vurdering er, at der skal et valg til, hvor vi stadfæster et niveau i den størrelsesorden som sidst, for at de andre partier siger, at "ok, nu bliver vi fremover nødt til at agere ud fra, at DF faktisk har opbakning fra cirka hver femte dansker".

- Vi får størst gennemslagskraft efter et valg, hvor vi har cementeret vores position, siger Thulesen Dahl.

Han vil ikke ind på, hvilke ministerposter DF går efter.

/ritzau/

Dagens Gossip