Thulesen: Danmark skal hurtigt med i Europol

Skrevet af admin

03/12/2015

Dagens topnyheder

Danmark skal blive i politisamarbejdet Europol, selv om det bliver et nej ved folkeafstemningen torsdag. Og der skal arbejdes hurtigt for at sikre, at det sker.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der udtaler sig forsigtigt på baggrund af de to valgstedsmålinger fra DR og TV2, som begge tyder på et nej.

- Nej'et skal respekteres på den måde, at man går i gang med at få Europol på plads, og så vil der helt naturligt komme en diskussion om EU. Uanset, om det bliver et ja eller et nej, så har vi igen en befolkning, som er delt om EU, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dermed lægger han pres på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at omlægge den europapolitik, som udgår fra Christiansborg.

- Uanset, om det lander på et nej, vil der være rigtig mange danskere, som har stemt nej. Det tyder på, at man ikke er enig i den EU-linje, der bliver ført, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det er seks af de i alt ni partier i Folketinget, som har kæmpet for et ja - og for at Danmark rykker tættere på kernen i EU.

De seks ja-partier - Socialdemokraterne, Venstre, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative - repræsenterer 111 af de 179 mandater i Folketinget. Men det klare flertal er ikke i overensstemmelse med befolkningens holdning til EU, mener Thulesen Dahl.

- Man har en idé om at føre Danmark helt ind til kernen af EU. Hvad nu hvis den danske befolkning ikke ønsker det. Skal man så ikke tage bestik af det. Det synes jeg. Man skal jo være befolkningens tjenere.

- Og det er ikke sikkert, at man gør det med den linje, man har lagt, hvis den bliver underkendt i aften, siger Kristian Thulesen Dahl.

Som det største nej-parti og det største parti i blå blok vil han få en central rolle i arbejdet med at finde en løsning, så Danmark kan forblive i Europol.

Dansk Folkepartis foretrukne model er en parallelaftale om Europol. Men kan det ikke lade sig gøre, har Kristian Thulesen Dahl talt for en ny folkeafstemning om en slags tilskåret tilvalgsordning, hvor det kun er Europol, man stemmer om.

/ritzau/