Thulesen: Et ja gør det sværere at indføre grænsekontrol

Skrevet af admin

16/11/2015

Dagens topnyheder

Noget af det første, Frankrig gjorde efter terrorangrebet i Paris, var at indføre kontrol ved grænserne. Det viser, at grænsekontrol har en værdi.

Det mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som advarer om, at Danmark vil få sværere ved at indføre grænsekontrol, hvis danskerne 3. december stemmer ja til at omdanne retsforbeholdet i EU til en tilvalgsordning.

- Jeg synes, regeringen må komme ud og i rent sprog fortælle danskerne, om dens modstand mod grænsekontrol i virkeligheden skyldes, at man ikke må efter de Schengen-regler, som vi også stemmer om 3. december, siger Thulesen Dahl.

Han henviser til, at Schengen-reglerne i tilfælde af et ja 3. december vil blive overstatslige.

Spørgsmål: Så hvis danskerne stemmer ja, bliver mulighederne for grænsekontrol ringere?

- Ja, det er der ingen tvivl om. Det er faktuelt bare sådan, det er. Der står i den politiske aftale, som partierne bag afstemningen har lavet, at de vil gøre alle Schengen-reglerne overstatslige og automatisk tilslutte sig alle fremtidige retsakter på Schengen-området.

- Schengen er det, man hele tiden henviser til, og som gør, at man ikke kan have grænsekontrol. Nu vil man støbe Schengen-reglerne i beton. Det skal danskerne selvfølgelig være bevidste om, siger Kristian Thulesen Dahl.

I aftalen mellem ja-partierne om folkeafstemningen skriver Socialdemokraterne, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative blandt andet:

- Schengen-samarbejdet er til stor gavn for Danmark og danskerne. Derfor lægger vi fortsat vægt på dansk deltagelse.

- Gennem de seneste 13 år har Danmark fuldt ud gennemført al Schengen-lovgivning. Det er forudsætningen for Danmarks fortsatte Schengen-medlemskab, og derfor vil aftalepartierne fortsætte den hidtidige praksis ved også fremover at tilvælge alle nye Schengen-relaterede retsakter.

Kristian Thulesen Dahl ser ikke grænsekontrol som en sikker vej til at afskaffe terror, men det er et nødvendigt skridt for at bekæmpe kriminalitet på tværs af grænserne, mener han.

- Vi foregøgler ikke nogen, at vi kan undgå terror i Europa ved at have grænsekontrol. Men vi gør det sværere for de kriminelle at bevæge sig rundt.

- I dag har vi en situation, hvor der ikke er nogen fungerende ydre grænse. Man kan komme ind i Europa og stort set selv bestemme, hvor man vil bevæge sig hen.

- Vi har en diskussion om, hvorvidt vi overhovedet kan tillade os at bede disse mennesker identificere sig, inden de går videre. Det er laissez faire (lade stå til), siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/