Thulesen kritiserer Løkkes iver efter EU-asylløsning

Skrevet af admin

07/03/2016

Dagens topnyheder

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsøger at finde en fælles løsning på flygtninge- og migrantkrisen på et EU-topmøde i Bruxelles, beskylder DF-formand Kristian Thulesen Dahl EU selv for at være en stor del af problemet.

- Jeg advarer mod at gå tilbage til der, man var for et halvt år siden, hvor man entydigt fokuserede på en fælles EU-løsning, siger Thulesen Dahl.

- Vi ventede på, at EU skulle løse tingene, men det skete ikke. Så har vi de seneste måneder set nationale løsninger med grænsekontroller. Det er det, der har ændret tingene og afstedkommet, at man på EU-plan diskuterer sin egen afmagt.

Forud for EU-topmødet med Tyrkiet sagde statsminister Lars Løkke mandag middag, at hans tidligere tilbud om at modtage 1000 asylansøgere helt frivilligt stadig gælder. Hvis der vel at mærke kommer styr på EU's ydre grænser.

Men det er i DF-formandens optik "ren teori" og "typisk EU-snak":

- Lars Løkke bevæger sig tilbage til tegnebrættet og diskuterer ikke ud fra den situation, Europa desværre står i i dag, siger han.

På topmødet forsøger EU-landene og Tyrkiet at puste nyt liv i aftalen om, at Tyrkiet skal begrænse strømmen af mennesker over Middelhavet mod til gengæld at få økonomisk støtte og visumfri adgang til EU-landene.

Hvis Løkke og co. laver en aftale med tyrkerne, vil Tyrkiet til hver en tid kunne bruge det som afpresningsmiddel over for EU, advarer Kristian Thulesen Dahl. Han tror heller ikke på, at EU-topmødet vil udmunde i en god aftale.

- Det er en afpresningsstrategi fra Tyrkiet, der vil have penge, visumfrihed til EU og hurtigere proces med EU-medlemskab som betaling for ikke at fungere som transitland, siger han.

Spørgsmål: Er det ikke nødvendigt med en fælles aftale, hvis man skal gribe fat om problemets rod: At folk overhovedet strømmer til Europa?

- Nej, vi skal i stedet understrege, at man ikke skal kunne vandre gennem flere sikre europæiske lande og så stadig blive betragtet som flygtning. Hvis vi skal standse det mønster, så kræver det, at vi har grænsekontroller ved de enkelte landegrænser.

/ritzau/