Thulesen: Løkke vil ophæve al suverænitet på retsområdet

Skrevet af admin

03/11/2015

Dagens topnyheder

- Er statsministeren enig i, at man ved afstemningen den 3. december beder danskerne om rent juridisk at ophæve hele suveræniteten på retsområdet?

Det spørgsmål stillede Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl flere gange til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under tirsdagens spørgetime.

Dermed forsøgte DF-formanden at fremhæve sin pointe om, at hvis danskerne siger ja den 3. december, så siger man samtidig ja til, at det fremover er et flertal i Folketinget, der afgør, om Danmark skal tiltræde nye dele af EU-samarbejdet på retsområdet.

Så vil det ikke være danskerne, der ved en folkeafstemning afgør, om man skal tiltræde nye områder af samarbejdet, lød det fra Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen slog til gengæld på, at han selv og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har givet en garanti: Der vil komme en ny folkeafstemning, hvis et flertal i Folketinget skulle ønske at gå ind i EU-samarbejdet på asylområdet:

- Der er ikke grund til at have et skænderi om noget, som er objektivt konstaterbart. Og det er helt rigtigt, at det der er lagt op til den 3. december, er ikke, at vi fjerner retsforbeholdet, men at vi omdanner det til en tilvalgsordning.

- Det betyder jo, at Folketinget, med de bindinger Folketinget må lægge på sig selv, får en helt eksklusiv mulighed for at tilvælge de dele af EU-samarbejdet, som vi synes giver mening. Det er sådan, det er, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Præcis af den grund ligger det mig på sinde at sige, at vi vil ikke skabe en situation, hvor et folketingsflertal kan bruge den eksklusive mulighed for at vælge fra buffeten til at vælge asyl- og flygtningesamarbejdet til. Det kan kun ske ved en forudgående folkeafstemning.

Kristian Thulesen Dahl fik dermed ikke et "ja" eller et "nej" på spørgsmålet om, hvorvidt ja-partierne efter grundloven beder danskerne om at afgive hele suveræniteten på retsområdet.

DF-formanden begrunder sit spørgsmål med, at det alene er en "politisk" garanti, som statsministeren har givet for, at danskerne vil få folkeafstemning om asylpolitikken.

Juridisk er der ikke noget, som forhindrer et flertal i Folketinget i at skrotte garantien og tiltræde den fælles asyl- og udlændingepolitik, hvis det bliver et ja, mener Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen henviser til, at det vil fremgå af bemærkningerne til lovforslaget om retsforbeholdet, at der skal en folkeafstemning til, hvis et flertal vil med i EU's asyl- og udlændingepolitik:

- Inden lovforslaget bliver vedtaget vil det blive suppleret med lovbemærkninger, som tilkendegiver, at det meget, meget store flertal, der står bag et ja den 3. december, forpligter sig på en folkeafstemning, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/