Thulesen: Magten er ikke altid størst i ministerbilerne

Skrevet af admin

19/06/2015

Mest læste i dag

Selvom Dansk Folkeparti er blevet det største parti i blå blok, holder Kristian Thulesen Dahl fortsat døren åben for en regering uden blokkens største parti.

I Publicistklubbens traditionsrige partilederrunde dagen efter valget, siger Thulesen Dahl:

- Der er en del, der tror, at man får den største magt ved at sidde i ministerbilerne. Det er måske der, hvor Dansk Folkeparti prøver at bryde med den almindelige Christiansborg-diskussion.

- For vi siger, at politisk magt også godt kan ligge i at præge det, der sker ved ikke selv at have ministerbiler, siger Kristian Thulesen Dahl.

En time senere uddyber DF-formanden ved ankomsten til dronningerunden på Amalienborg:

- Vi forsøger at opnå mest mulig indflydelse, og det er ikke sikkert, at det er i regering, siger Thulesen Dahl, som afviser, at han trods markant fremgang ved valget selv går efter statsministerposten.

Kristian Thulesen Dahl kan møde selvsikkert op til de kommende regeringsforhandlinger. Ud over at have flere mandater end blå bloks statsministerkandidat, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, har Dansk Folkeparti fire krav, som man vil kæmpe hårdt for.

Flere penge til velfærd kan blive et af de emner, som skiller Dansk Folkeparti fra regeringsdeltagelse.

Dansk Folkeparti ventes at stå hårdt fast på ekstra penge til velfærd for at undgå beskyldninger om løftebrud. Helt konkret vil Dansk Folkeparti have en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent årligt.

Det kan blive en alvorlig hovedpine for Løkke, som er gået til valg på et udgiftsstop. Også Liberal Alliance og De Konservative vil stoppe den årlige stigning i det offentlige forbrug.

Hvis Dansk Folkeparti skal med i regeringen, så skal parterne finde et kompromis. Og ser man på den foregående regering, var det netop kompromiserne efter valget, som førte til en voldsom diskussion om løftebrud.

Det vil både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl gå langt for at undgå.

- Den politiske indflydelse er ikke automatisk størst ved at være et regeringsparti, som jeg ser det, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

- Det, der er afgørende for mig, er, at der er en rød tråd i vores linje, så vi stadig kan have sympati fra så mange danskere, siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/