Thulesen til Østergaard: Sæt nu tal på flygtninge

Skrevet af admin

01/06/2016

Dagens topnyheder

Vismændene advarer i deres halvårlige rapport om, at der venter Danmark en kæmpe flygtningeregning i de kommende år.

Hvis ikke danske økonomi ikke skal lide under presset, skal markant flere flygtninge i arbejde. Men det er næppe sandsynligt, at det lykkes, vurderer vismændene på baggrund af en mangeårig lav beskæftigelsesgrad blandt flygtninge.

I lyset af udfordringen er flere partier begyndt at sætte konkrete tal på, hvor mange flygtninge Danmark kan magte at hjælpe. Men det kommer De Radikale ikke til, siger partileder Morten Østergaard.

Under afslutningsdebatten i folketingssalen afviser han flere spørgsmål om et loft over antallet af flygtninge.

- Jeg mener ikke, at man meningsfuldt kan sætte et antal på, siger Morten Østergaard.

Det er blandt andre Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der anklager den radikale leder for at lukke øjnene for udfordringen.

- Morten Østergaards venner er begyndt at sætte tal på. Socialdemokraterne opererer med et tal mellem 1000 og 10.000 flygtninge, men det skal være tættere på 1000.

- Alternativet siger, at vi kan tage 10.000 mere, men 50.000 bliver en udfordring. Hvor ligger Det Radikale Venstre? Hvor mange kan vi magte?, spurgte Kristian Thulesen Dahl.

Men det giver ikke mening at tale om konkrete tal, mener Morten Østergaard. Han henviser til, at DF's formand heller ikke kunne sætte tal på, da han fik samme spørgsmål ved De Radikales nytårsstævne i januar.

- Der kom ikke noget svar. For ingen af os kunne svare på det. Det kan være, at Kristian Thulesen Dahl mener noget andet i dag, end han gjorde i januar. Men jeg kan godt finde ud af at sige det samme i seks måneder.

- Jeg mener så sandelig, det afhænger af, hvor mange der er på flugt i verden, siger Morten Østergaard.

Han anerkender, at det vil koste mere at integrere flere flygtninge. Men det er vejen til at få folk i arbejde, så omkostningerne kan håndteres, mener Morten Østergaard.

Vismændene sætter dog alvorlige spørgsmålstegn ved den strategi i deres rapport.

I dag er cirka hver tredje flygtning og familiesammenførte i arbejde efter tre år. Regeringen har sammen med fagbevægelsen og arbejdsgiverne indgået en aftale om, at det skal løftes til hver anden.

Den aftale hilser vismændene velkommen, men de tvivler på, at det er realistisk. Og selv hvis det er, er det ikke engang nok. Beskæftigelsesgraden blandt flygtninge skal faktisk helt op på 80 procent, lyder det fra vismændene.

/ritzau/