Ti børn indlagt i går: Det skal du lære dine børn om giftige bær

Børnene i Albertslund havde spist robiniebær, der kan give mavesmerter, opkast og diarre, så de blev derfor alle kørt på skadestuen - og heldigvis udskrevet igen i aftes.

De troede, at de havde fundet ærter. Og det er netop problemet med giftige bær - de ligner ofte almindelige, ufarlige bær og frugter.

Læs også: Lille dreng mistede livet: Sådan redder du dit barn

- Vi har tradition for at være meget forsigtige, når vi plukker svampe. Men vi er ikke helt så forsigtige med planter og bær, måske fordi vi ikke har hørt lige så mange grimme historier om dem, siger Helle Thuesen til Dagens.dk.

Hun er naturvejleder i Naturstyrelsen i Trekanstområdet og har selv for kun to uger siden oplevet, at en pige i femte klasse spiste giftige bær, som hun troede var ribs.

- Man skal især være opmærksom på røde bær. Det er også en advarselsfarve i naturen. De siger: Lad lige være med at spise os, vi er giftige, siger Helle Thuesen.

Pigen havde heldigvis ikke spist nok til at blive syg.

Lær hele planten at kende

Der er så mange giftige bær i Danmark, at Helle Thuesen ikke tør sætte et tal på. Derfor er det svært at lære børnene, hvilke de skal holde sig fra.

- Man skal hellere lære dem nogle enkelte bær at kende, som de godt må spise. Og hvis de er i tvivl, kan de tage både blad og bær med hjem, siger hun.

Når bærene ligner hinanden, er det nemlig bladene, man kan se forskel på.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Nogle af de farligste bær indeholder nervegiften solanin, der lammer nerverne. Andre har gift, der kan lamme åndedrættet.

Når blot man ved, hvad man spiser, er der ingen grund til at holde sig fra at plukke bær. Ifølge Helle Thuesen kan man nu plukke de sidste tyttebær og sortebær i hedeområder.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip