Ti Eritrea-spillere hopper af på landsholdsrejse

Skrevet af admin

15/10/2015

Dagens topnyheder

Ti spillere på Eritreas fodboldlandshold nægter at rejse hjem fra en VM-kvalifikationskamp i Botswana og har nu søgt asyl i landet.

Spillerne afviste at gå om bord på flyet, der onsdag skulle flyve holdet tilbage til Eritrea, og de er nu i botswansk politis varetægt.

Det oplyser Dick Bayford, der er blevet hyret af Eritreas Bevægelse for Demokrati og Menneskerettigheder (EMDHR) til at repræsentere de ti spillere.

- Jeg er blevet engageret af bevægelsen for at hjælpe med at holde fodboldspillerne i landet, efter at de havde modtaget oplysning om, at nogen var i gang med at tvinge spillerne ud af Botswana, siger Bayford.

De afhoppede spillere er kun de seneste af en lang række sportsfolk, der i de senere år har benyttet konkurrencer i udlandet til at søge asyl.

Eritreiske fodboldspillere hoppede også af i Kenya i 2009, i Tanzania i 2011 og i Uganda i 2012.

Sportsfolkene flygter fra et land, hvor slavelignende forhold er rutine, ifølge FN-rapporter, ligesom der er udbredt brug af tortur.

Ifølge Dick Bayford er EMDHR nervøs for, at spillerne, som er indskrevet i Eritreas hær, vil blive anklaget for desertering i hjemlandet, hvilket kan give dødsstraf.

Spillerne opholder sig på politistationen i byen Francistown i Botswana, hvor det eritreiske landshold tirsdag tabte VM-kampen med 1-3.

/ritzau/Reuters