Tibet-aktivister kræver adgang til politiets lydfiler

Skrevet af admin

08/02/2015

Dagens topnyheder

I en retssag om Københavns Politis indgreb mod sympatisører med Tibet er der opstået en ny strid.

Politiet nægter nemlig at udlevere den interne radio-kommunikation.

Seks mennesker hævder, at de blev udsat for ulovlig frihedsberøvelse, da politiet tog fat i dem under det officielle besøg af Kinas daværende præsident Hu Jintao i juni 2012.

De viftede med Tibets flag, og i det hele taget anstrengte betjentene sig for at hindre, at præsidenten kom til at se flag og bannere, har de og Støttekomiteen for Tibet sagt.

Under retssagens første akt har Københavns Byret fastslået, at én af de seks blev udsat for et ulovligt indgreb.

I Kongens Have blev han i strid med menneskerettighederne tilbageholdt i en times tid. Derimod blev politiet frifundet i de øvrige tilfælde.

Nu ruller sagen videre ved Østre Landsret, men politiet ønsker ikke at fremlægge lydoptagelser af radio-kommunikationen.

- Derfor vil vi bede Østre Landsret om at pålægge politiet at udlevere oplysningerne, siger advokat Claus Bonnez til Ritzau.

- Vi har mistanke om, at der på lydfilerne er noget, som de ikke ønsker, at vi skal høre, siger han.

Mistanken skyldes, at der tidligere i forløbet er kommet selvmodsigende oplysninger fra politiet.

Det gælder ifølge advokaten indgrebet mod en kvinde på Langelinie.

Kvinden stod med et tibetansk flag. Da Hu Jintao nærmede sig, trak en betjent kvinden væk. Begrundelsen var en mistanke om narkotika.

I politiets sagsregister, Polsas, noterede betjenten dog intet om ulovlige stoffer. Her står i stedet om den mistænkte kvinden, at "hun ønskede at vise det tibetanske flag til den kinesiske præsident."

Politiets begrundelse for at sige nej til at udlevere den interne snak er blandt andet de store omkostninger, det vil indebære.

- Det er intet imod de store ressourcer, politiet brugte på statsbesøget, lyder svaret fra advokat Bonnez.

I øvrigt har politiet trods en intern efterlysning med foto endnu ikke været i stand til at finde de betjente, der bevogtede manden med flaget i Kongens Have.

Retssagen behandles efter planen til efteråret.

/ritzau/