Tibet-aktivisters retssager udsættes af landsretten

Det har lange udsigter, før Københavns Byret kan afgøre, om politiet krænkede flere Tibet-aktivisters ytringsfrihed og ret til at demonstrere under et kinesisk statsbesøg.

Østre Landsret har torsdag givet politiet medhold i et krav om at få udsat sagerne.

Landsretten mener, at sagerne først skal behandles, når en efterforskning mod flere politifolk er overstået.

Dermed ændrer landsretten en tidligere afgørelse fra Københavns Byret, som ikke så gode grunde til en udsættelse.

Politiets opførsel under den kinesiske præsidents besøg i 2012 granskes både af Den Uafhængige Politiklagemyndighed og af en undersøgelseskommission.

Fire personer mener, at politiet krænkede Grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention under besøget.

Såvel retten til at ytre sig som retten til at demonstrere blev trådt under fode, påstår de og kræver derfor hver en godtgørelse på 20.000 kroner.

Københavns Byret har meldt sig klar til at afgøre sagerne, men Københavns Politi har altså bedt om en udsættelse - og har fået opfyldt ønsket.

Sagerne skal vente, indtil Statsadvokaten i København har afgjort, om en eller flere politifolk skal anklages for at have overtrådt straffeloven.

De mistænkes for at have givet vildledende oplysninger om politiets indsats, og to politifolk mistænkes også for at have løjet under en tidligere retssag.

Egentlig havde politiet bedt om, at sagerne udsættes, indtil undersøgelseskommissionen har afgivet en beretning. Men dette har landsretten ikke set grund til at tage stilling til.

/ritzau/

Dagens Gossip