Tibet-sagen: Politiet vil nu respektere ytringsfriheden

Skrevet af admin

22/09/2015

Dagens topnyheder

Københavns Politi er kommet med en indirekte indrømmelse af, at betjente gik for vidt under det kinesiske statsbesøg i 2012.

Fra flere sider er ordensmagten blevet kritiseret for at krænke ytringsfriheden og forsamlingsfriheden, fordi folk ikke fik lov at vifte med tibetanske flag.

Men i en orientering til Folketingets retsudvalg har Justitsministeriet netop fortalt, at politiet har strammet op.

Man vil forsøge at sikre, at betjente ikke griber ind overfor borgernes lovlige aktiviteter, fremgår det af orienteringen, der blev sendt til udvalget i fredags.

På baggrund af erfaringerne fra statsbesøget har Københavns Politi "haft fokus på at sikre, at den enkelte medarbejder nøje instrueres om, at lovlige aktiviteter (...) ikke må forhindres," hedder det.

Så længe borgere ikke forstyrrer den offentlige orden og sikkerhed, må betjentene ikke skride ind.

Det fremgår også af orienteringen, at "deltagere i demonstrationer derfor heller ikke må fratages uskadelige effekter."

Men det var netop, hvad adskillige betjente gjorde forskellige steder i København 15. juni 2012, da præsident Hu Jintao var på besøg.

Det skete ved Langelinie, i Kongens Have og på Christiansborg Slotsplads, fastslår Østre Landsret i en dom afsagt tirsdag.

Tv-klip, politiets interne radiokommunikation og borgernes forklaringer har overbevist de tre landsdommere om, at "politiet i forbindelse med de tre episoder udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident."

I Kongens Have blev Thomas Goetz således beordret til at lægge flaget ned på jorden. Han var omringet af flere betjente i cirka en time og ulovligt frihedsberøvet.

En betjent har forklaret landsretten, at de havde fået en ordre fra lederen af politiets aktion. "De skulle sige til ham, at flaget skulle lægges ned," har han forklaret landsretten.

/ritzau/