Tibet-støtter tilfreds med undersøgelseskommission

Der er umiddelbart ingen synlige huller i osten, når det gælder regeringens forslag til, hvad den kommende undersøgelseskommission i Tibet-sagen skal granske.

Sådan lyder det fra formanden for Støttekomiteen for Tibet, Anders Højmark Andersen.

- Umiddelbart ser det fornuftigt ud. Jeg er især tilfreds med, at det ser ud til, at alle statslige myndigheder bliver inddraget i undersøgelsen, siger han.

Kommissionen skal blandt andet dykke ned i, hvem der var involveret i udarbejdelsen af en nu berømmet såkaldt "operationsbefaling", der blandt andet understregede, at demonstranter ikke måtte kunne ses af den daværende kinesiske præsident Hu Jintao under hans besøg i København i 2012.

Kommissionen skal også se på, om andre statslige instanser end politiet var involveret i håndteringen af de fredelige demonstranter under en række officielle kinesiske besøg, ligesom det skal undersøges, hvorfor politiet i årevis tilsyneladende har givet Folketinget urigtige oplysninger i sagen.

Det har kommissionen op til to år til at undersøge, og det hæfter man sig ved hos Støttekomiteen for Tibet:

- Det lyder som lang tid, men der skal selvfølgelig være tid til at forhøre vidner og gennemgå, hvad der må ligge af mails og andet, siger Anders Højmark Andersen.

- Men jeg vil da selv tro, at det kan gøres betydeligt hurtigere ved at forfølge de mest relevante spor, for eksempel den her operationsbefaling, siger han.

- Den må være blevet underskrevet af en person, og denne her person må jo vide, hvor ordren stammer fra, siger han.

- Sagen kunne jo sådan set lukkes ved, at de involverede personer, der var ansvarlige for ordren, ærligt stod frem og fortalte, hvad der er foregået, og at det så kunne bekræftes gennem andre kilder, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip