Tidligere amerikansk general efterforskes i lækagesag

Torsdag kom det frem, at den nu pensionerede general James Cartwright er under efterforskning for lækage af oplysninger om en skjult computervirus, der kaldes Stuxnet.

Virussen blev brugt i 2010 med henblik på midlertidigt at deaktivere 1.000 centrifuger, der anvendes til berigelse af uran ved atomanlæg i Iran, skriver Reuters.

James Cartright, der fra 2007 til 2011 var næstformand for det såkaldte Joint Chiefs of Staff (JCS), der består af de højest rangerende officerer i hvert af de forskellige værn i det amerikanske forsvar, var ifølge Reuters med til at udvikle Stuxnet, hvilket avisen New York Times afslørede i en artikel sidste år.

Artiklen afslørede desuden, at virussen var præsident Barack Obamas administrations centrale våben mod Irans atomvåbenprogram.

Præsident Barack Obama reagerede på artiklen ved at udtale, at han ingen tolerance havde over for den slags lækager, og at det er »kriminelle handlinger« at lække oplysninger som dette.

Ifølge nyhedskanalen NBC kan Stuxnet både bruges til at overvåge og skade computere, og virussen blev oprindeligt spredt ved hjælp af inficerede, flytbare drev.

Hverken James Cartwright eller hans advokat har reageret på anmodninger om en kommentar, om hvorvidt det er ham, der har lækket oplysninger om Stuxnet, oplyser NBC ifølge Reuters.

Nyheden om efterforskningen af lækagen kommer, mens USA forsøger at få Rusland til at deportere amerikanske Edward Snowden, der har arbejdet for sikkerhedstjenesten National Security Agency (NSA), og som har videregivet tophemmelige oplysninger til to aviser om den amerikanske regerings massive overvågning af internet- og telefondata.

Edward Snowden flygtede til Hongkong, før oplysningerne blev offentliggjort i denne måned, og han menes nu at være i transitområdet i Moskvas lufthavn.

Dagens Gossip