Tidligere ansat på atomværket Fukushima har leukæmi

En tidligere ansat på det japanske atomkraftværk Fukushima er blevet diagnosticeret med strålerelateret kræft, siger japanske embedsmænd til AFP.

En ekspert siger, at det første bekræftede cancertilfælde fra det katastroferamte atomkraftværk måske kun "er toppen af isbjerget."

Kilder i det japanske sundhedsministerium siger, at den unavngivne mand, som var i slutningen 30'erne, da han arbejdede på atomkraftværket under krisen i 2011, har leukæmi. Det skriver flere lokale medier, som oplyser, at den syge i dag er 41 år.

Meddelelsen ventes at forstærke den udbredte offentlige modstand mod atomkraftværker, og den kan sætte hele udviklingen i det tilbagestående katastrofeområde omkring Fukushima yderligere tilbage.

- Den pågældende søgte læge, fordi han ikke havde det godt og fik så diagnosen leukæmi, siger en talsmand for Sundhedsministeriet i Tokyo.

Der er ikke oplyst mange detaljer om personen, som blandt andet arbejdede i en ødelagt bygning, som husede et af atomkraftværkets ødelagt reaktorer.

Manden, som bar beskyttelsesdragt, var på værket i over et år, og han vil få betalt sine lægeregninger og få erstatning for tabt indkomst.

Regeringen i Tokyo i 2013 lukkede helt ned for sit atomprogram på grund af ulykken på Fukushima-værket to år forinden. Regeringen lovede efter ulykken helt at udfase den omstridte energiform, men ændrede holdning i 2014.

Japans premierminister, Shinzo Abe, har forsikret befolkningen om, at nye sikkerhedskrav til atomkraftværkerne gør dem mere sikre at bruge.

Atomkraft udgjorde tidligere omkring en fjerdedel af Japans energiforsyning.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip