Tidligere borgmester i Albertslund, Finn Aaberg, er død.

Skrevet af admin

19/05/2015

Mest læste i dag

Albertslunds tidligere borgmester i 31 år, socialdemokraten Finn Aaberg, er død, 75 år.

Det oplyser Albertslunds borgmester, Steen Christiansen, i en pressemeddelelse.

Finn Aaberg anførte Albertslund fra 1978 til 2009 og kom allerede i 1970 i byrådet. Han var med til at udbygge kommunen med de kendte almennyttige boligbyggerier Galgebakken og Hyldespjældet.

Her boede såvel den senere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) som senere finansminister Mogens Lykketoft (S) i 70'erne og var venner med Finn Aaberg.

Som borgmester på Københavns Vestegn var Finn Aaberg med til at advare regeringen om problemer med at integrere stadig flere indvandrere fra ikke-vestlige lande i kommunernes mange sociale boligbyggerier.

Oprindelig blev han uddannet i biokemi fra Københavns Universitet, men Finn Aaberg valgte et liv i politik, da han i 1978 overtog borgmesterposten i Albertslund.

Som ballast havde han syv år i kommunalbestyrelsen.

Først efter kommunalvalget i 2009 forlod han posten som "bykonge" af Albertslund, og partifællen Steen Christiansen overtog borgmesterkontoret.

Men det blev til fire år ekstra som medlem af kommunalbestyrelsen, inden Finn Aaberg i 2013 sagde farvel til lokalpolitik.

Finn Aaberg stod i spidsen for en stor udbygning af den københavnske omegnskommune, hvor han især prioriterede kulturen, børneområdet og miljøet.

Han var i en årrække formand for DR's bestyrelse. Det var først efter formandstiden, da Finn Aaberg sad for bordenden i DR-bestyrelsens særlige byggeudvalg, at han blev kendt i en større offentlighed.

Efter en kritisk revisionsrapport om DR-byggeriet i Ørestad, der blev langt dyrere end forudset, gik Finn Aaberg i sommeren 2008 fra bestyrelsen.

Senere kom det frem, at daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) ville have afskediget Aaberg for DRs kuldsejlede økonomi, hvis han ikke selv var gået.

Budgetoverskridelserne i DR Byen kostede forinden Mogens Munk-Rasmussen posten som formand for DR's bestyrelse.

/ritzau/