Tidligere CIA-agent afslørede amerikansk overvågning

Edward Snowden har de seneste fire år arbejdet for firmaer, der har udført opgaver for det amerikanske militærs efterretningstjeneste NSA

Fra sit hotelværelse i Hong Kong siger Snowden, at han havde tænkt længe over det, før han afslørede overvågningsprogrammet, der gik under kodenavnet PRISM, og at han havde gjort det, fordi han følte, at hans land var i gang med at bygge en hemmelig og uansvarlig spionagemaskine, der udspionerede alle amerikanere.

Både Washington Post og den engelske avis The Guardian, som fik de lækkede dokumenter, afslørede hans identitet søndag.

»Jeg ønsker ikke at leve i et samfund, der gør den slags ting. Jeg ønsker ikke at leve i en verden, hvor alt, hvad jeg gør og siger bliver registreret. Det er ikke noget, jeg er villig til at støtte eller leve med,« siger han til The Guardian, der har offentliggjort en video med et interview på sin hjemmeside.

»NSA har opbygget et system, der gør det muligt at opfange næsten alt. Med denne mulighed bliver størstedelen af menneskelig kommunikation automatisk registreret uden formål. Hvis jeg havde lyst til at se din email eller din kones telefon, skal jeg bare bruge aflytninger. Jeg kan få oplysninger om dine emails, passwords, telefonsamtaler og kreditkort,« siger han.

The Guardian afslørede i denne uge, at amerikanske sikkerhedstjenester overvågede opkald fra teleselskabet Verizon og internetdata fra store virksomheder som Google og Facebook.

Afsløringen af ??den hemmelige overvågning har skabt debat i USA og andre steder i verden om den enorme rækkevidde NSA har efter at have udvidet sine overvågningsprogrammer i det seneste årti.

Amerikanske embedsmænd siger, at NSA arbejder inden for lovens rammer.

Snowden siger, at han fra starten havde besluttet ikke at søge beskyttelse i anonymitet.

»Jeg har ingen intentioner om at skjule, hvem jeg er, for jeg ved, at jeg ikke har gjort noget forkert,« siger han til The Guardian.

BNB/Reuters

Dagens Gossip