Tidligere direktør i Tønder Bank får bøde på 25.000

Den krakkede Tønder Banks tidligere direktør Mogens Mortensen er torsdag blevet idømt en bøde på 25.000 kroner af Retten i Sønderborg. Han skal desuden betale sagens omkostninger.

Den tidligere bankdirektør er blandt andet dømt for at have forsømt sin pligt til at indberette forhold til Finanstilsynet.

10 lettiske selskaber, som skrantede, var indbyrdes forbundne og udgjorde en så stor del af bankens basiskapital, at direktøren burde have indberettet forholdet til tilsynet.

Desuden er Mogens Mortensen blevet dømt for ikke at have foretaget en korrekt nedskrivning af engagementet i bankens regnskab.

Den tidligere bankdirektør er stort set blevet dømt efter anklageskriftet, fortæller specialanklager Jørn Thostrup fra Bagmandspolitiet.

Anklagemyndigheden havde krævet en bødestraf på 50.000 kroner. Jørn Thostrup fortæller, at der ikke er nogle faste bødetakster på området, da det er et område, hvor der ikke er særlig megen retspraksis.

Men retten mener ikke, at bøden kun skal være på det halve. Gerningsperioden er da også blandt andet blevet forkortet i dommen i forhold til, hvad der var rejst tiltale for.

- Jeg synes, at dommen er et udtryk for en afbalanceret holdning til, hvad det er, der er dømt for, og hvilken straf der er udmålt, siger specialanklageren.

Tønder Bank, der havde omkring 18.000 kunder, gik konkurs i november 2012. Krakket udløste stor vrede i lokalsamfundet, og Mogens Mortensen blev afskediget.

I øvrigt fik ledelsen kritik af bankernes organisation, Finansrådet. Direktør Jørgen Horwitz var ikke til at misforstå:

- Det synes at være et uskønt forløb og giver umiddelbart indtryk af et alvorligt ledelsessvigt, udtalte han.

/ritzau/

Dagens Gossip