Tidligere forbundskansler Helmut Schmidt er død

Skrevet af admin

10/11/2015

Mest læste i dag

Den tidligere tyske forbundskansler Helmut Schmidt er død i en alder af 96 år, bekræfter hans læge over for det tyske nyhedsbureau dpa.

Ifølge tyske medier tilbragte han sine sidste dage på hospitalet og døde tirsdag i sin hjemby, Hamburg. Tidligere på året gennemgik han en operation, som han aldrig kom sig ordentligt over.

Helmut Schmidt var forbundskansler i Vesttyskland fra 1974 frem til 1982 og forlod posten, da Den Kolde Krig var på sit højeste.

Den midtersøgende politiker fra socialdemokratiet SPD opnåede stor popularitet i sit embede, da Tyskland gik til at være en global økonomisk magtspiller.

Schmidt styrede landet under en blodig bølge af terror fra den venstreradikale gruppe Rote Armee Fraktion og prædikede fri markedsøkonomi overfor sit parti.

Han stod for en pragmatisk politik i et Europa, der var sønderrevet af jerntæppet, som sænkede sig over Europa efter verdenskrigen.

Helmut Heinrich Waldemar Schmidt blev født i Hamburg samme år, Første Verdenskrig sluttede, og han aftjente sin værnepligt under Anden Verdenskrig, hvor han blandt andet tjente ved luftforsvaret i Bremen og belejringen af det daværende Leningrad.

Han blev dog taget til fange i april 1945 af det britiske militær og sad som krigsfange indtil august samme år. Værnemagtsofficeren modtog den tyske orden Eisernes Kreuz, jernkorset, for sin indsats under krigen.

Året efter meldte han sig ind i SPD, og fra 1947-48 var han formand for den tyske, socialdemokratiske studenterorganisation SDS.

Han blev kendt som en politiker, der fik tingene gjort efter krigen, hvor den tyske økonomi fandt fodfæste, og han blev forbundskansler, da Willy Brandt trådte tilbage, fordi hans personlige sekretær var spion for DDR.

Kort efter, at Helmut Schmidts satte sig på Tysklands øverste politiske embede, indtrådte den første oliekrise og satte en stopper for den økonomiske udvikling.

Selvom han måtte træde tilbage som forbundskansler i 1982, og han forlod forbundsdagen i 1987, gik han aldrig helt bort fra den politiske scene, som den ældre statsmand gerne kommenterede og skrev bøger om.

/ritzau/