Tidligere forsvarschef angriber Zenia Stampes krigskritik

Jesper Helsø, øverstkommanderende for militæret fra 2002 til 2008, har kun hovedrysten tilovers for Stampes udtaleser.

»Jeg mener, at hun med sine formuleringer er gået lidt længere, end hun måske er klar over, i forhold til de mennesker, der løftede den opgave, de blev pålagt af Folketinget,« siger den tidligere forsvarschef.

I sin kritik af den danske indsats sagde Zenia Stampe tirsdag til Berlingske, at selve grundlaget for krigen var i orden, men missionen og strategien var forkert:

»Vi kunne have nedkæmpet al-Qaedas træningslejre og så forladt landet. Eller fra start satset på at uddanne afghanerne. Men vi blev undervejs en del af en kollektiv illusion om, at vi kunne nedkæmpe Taleban og indføre demokrati samtidig,« sagde hun.

Ifølge Jesper Helsø er den kritik dog helt forfejlet, da uddannelse af afghanerne ikke kunne ske uden pres på Taleban.

»Man går ikke ind et sted og starter med at uddanne. Man skaber forudsætningerne for, at man kan uddanne. Det indebar blandt andet, at man bekæmpede Taleban, så afghanerne følte, de havde en opgave, de kunne magte,« siger han.

Spørgsmål: Du er altså ikke enig i, at man begik en fejl.

»Overhovedet ikke. Det må du gerne sætte op med så store bogstaver som overhovedet muligt«, siger Jesper Helsø.

Den tidligere forsvarschef får opbakning fra Christian Bayer Tygesen, ph.d.-studerende og forsker i statsopbygningsprocessen i Afghanistan.

»Det er helt korrekt, at man skulle have satset mere på i en tidligere fase at træne afghanske sikkerhedsstyrker. Problemet er bare, at det kan man ikke bare gøre på et, to eller tre år. Derfor er der nødt til at være nogen, som i mellemtiden kan opretholde presset på Taleban for at sikre, at Afghanistan ikke falder tilbage i kaos. Der var nødt til at være en stabiliserende og økonomisk indsats. Jeg kan ikke se de store alternativer, som Zenia Stampe efterspørger,« siger han.

Christian Bayer Tygesen anfægter - i lighed med Jesper Helsø - Stampes idé om at nedkæmpe al-Qaedas træningslejre i stedet for fokus på Taleban

»Stampes kritik er en anelse banal, og den mangler realisme. Tilbage i 2001 var Taleban og al-Qaeda stort set gift med hinanden. Det var ikke muligt at få Taleban til at overrække al-Qaeda på et sølvfad. På det tidspunkt var der ikke andre muligheder end at fjerne Taleban-regimet, hvis man også ville have bugt med al-Qaeda,« siger han.

De Radikales udmelding vækker også undren hos Centralforeningen for Stampersonel, der betegner Zenia Stampes efterrationalisering som decideret mærkelig.

»Jeg synes, det er meget vigtigt, at de soldater, vi sender ud, har et meget klart mandat, og at politikerne ikke bagefter siger, »det var bare ærgerligt, den opgave skulle de slet ikke have været på«. Vi har en tro på, at der er en mening med det, når politikerne sender vores folk ud,« siger organisationens presseansvarlig, Helle Kolding.

Dagens Gossip