Tidligere Israel-ambassadør skal lede fredsforhandlinger

Det er den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der har pålagt 62-årige Martin Indyk udfordringen med at styre parterne i retning af fred.

»Indyk er realistisk. Han forstår, at freden ikke vil komme i løbet af natten, men han har en forståelse for, at det er en presserende sag,« siger John Kerry, der har fået godkendt sit valg af Martin Indyk af både Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og Palæstinas præsident, Mahmoud Abbas.

Den amerikanske udenrigsminister fastslår, at en fredsaftale langt fra er givet på forhånd.

»Fremadrettet bliver det en svær proces. Hvis det var let, ville det være sket for lang tid siden,« siger John Kerry til den israelske avis Haaretz.

»Det er derfor ingen hemmelighed, at der ligger mange svære valg forude for forhandlerne og lederne, når vi skal forsøge at indgå rimelige kompromisser om hårde, komplicerede, følelsesmæssige og symbolske emner,« siger han.

Martin Indyk forventer ligeledes, at de forestående forhandlinger bliver »meget svære«. Han tror dog på en fredsaftale mellem Israel og Palæstina.

»Freden i Mellemøsten er en skræmmende udfordring, men det er noget, jeg ikke kan sige nej til,« siger han ifølge Haaretz.

»Fred er muligt,« tilføjer forhandlingslederen.

Indyk har senest fungeret som udenrigspolitisk leder ved tænketanken Brookings Institute. Tidligere har han af to omgange været USAs ambassadør i Israel, og under præsident Bill Clinton var han blandt andet præsidentens særlige udenrigspolitiske rådgiver.

Tzipi Livni og Saeb Erakat, der er henholdsvis Israels og Palæstinas chefforhandlere, ankommer mandag til Washington DC, hvor de skal spise middag hjemme hos John Kerry.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip