Tidligere PET-chef langer ud efter internetovervågning

Skrevet af admin

30/01/2016

Dagens topnyheder

Det er ikke rimeligt, at jagten på mulige terrorister og andre kriminelle skal omfatte almindelige danskeres færden på internettet.

Det mener forhenværende chef for Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen. Han ser ingen fornuft i at genindføre logning af borgernes aktivitet på eksempelvis Skype og Messenger.

- Man kommer ikke uden om, at det er masseovervågning. Det er et alvorligt indgreb i privatlivets fred, siger han til Ritzau.

Justitsminister Søren Pind (V) vil genindføre såkaldt sessionslogning. Overvågningen blev afskaffet i 2014, da den ikke bidrog til politiets efterforskning.

- Nu kaster man igen mistanken ud over hele den lovlydige danske befolkning i stedet for at koncentrere sig om de få, der virkelig har gjort sig fortjent til overvågning, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det er desværre et knæfald for frygten, siger han.

Den tidligere PET-chef understreger, at politiet kan overvåge personer, som mistænkes for kriminelle aktiviteter.

- Jeg er absolut ikke modstander af, at man ved en konkret mistanke til en bestemt person eller gruppe med en dommerkendelse i hånden foretager relevant efterforskning i form af for eksempel telefonaflytning og rumaflytning.

- Men det skal foregå efter de gamle, klassiske retsstatsprincipper, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Uanset hvilke redskaber politiet har til rådighed, vil det være umuligt at fjerne risikoen for terror, mener han. Og derfor er det ikke rimeligt at gemme oplysninger om samtlige internetbrugeres kommunikation på internettet.

- Selv ikke i totalitærstater kan nogen sige, at de har elimineret risikoen for terror hundrede procent, siger den forhenværende efterforskningschef.

Før skulle teleselskaberne tage stikprøver af data fra centrale steder på nettet. Nu skal der logges hver eneste session på internettet af den enkelte bruger.

/ritzau/