Tidligere PET-chef opfatter spionage som nødvendigt

Skrevet af admin

08/11/2015

Dagens topnyheder

Det er ikke et særsyn, hvis Tyskland har spioneret mod det danske indenrigsministerium. Derimod er spionage et vigtigt redskab for at føre politik på internationalt plan.

Det mener Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, i kølvandet på det tyske nyhedsmagasin Der Spiegels oplysninger om, at tyskerne spionerer mod flere myndigheder hos deres allierede - heriblandt Indenrigsministeriet i Danmark.

- Spionage er en strengt forbudt nødvendighed. Det er et afgørende redskab både politisk, økonomisk og militært, at man kan skaffe informationer til forhandlinger, som ikke er åbenbare, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Ritzau.

Bonnichsen mener heller ikke, at man kan skelne mellem venner og fjender, når det kommer til spionage. Uanset hvad vil andre nationer altid forsøge at hemmeligholde informationer.

- Der eksisterer ingen tillid, og der findes ingen venner i denne verden. Der er kun samarbejdspartnere. Derfor er der altid ting, man vil holde hemmelige for naboen, fuldstændig ligesom mellem os mennesker, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Ifølge den tidligere PET-leder er spionagen særligt vigtig i internationale forhandlinger. Spionerne har nemlig til opgave at samle informationer, som kan gavne staten i internationalt samarbejde.

- Det er efterretningstjenesternes opgave at servicere deres respektive regeringer, og det gør de bedst ved at fungere som en slags vinduesviskere. De skal manøvrere gennem det uklare og skabe sigtbarhed i det, der er skjult, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Man får nogle stærke kort på hånden, hvis man går ind til en forhandling, og i forvejen kender til modpartens holdninger og strategier, fortsætter han.

Hans Jørgen Bonnichsen er ikke et sekund i tvivl om, at alverdens stater holder øje med hinanden. Men han tør ikke gisne om, hvad en eventuel spionage mod det danske indenrigsministerium kunne sigte mod.

- Spionage er dynamisk. Man er nødt til at kende tidspunktet for spionagen for at vide, hvad det drejer sig om. Formålene ændrer sig nemlig i takt med den aktuelle dagsorden og verdenssituationen, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

/ritzau/