Tidligere PET-chef sår tvivl om agents rolle

En dansk PET-agent hjalp USA med at finde topterroristen Anwar al-Awlaki fra al-Qaeda med det formål at dræbe ham. Det siger den tidligere agent Morten Storm selv, men det er næppe sandheden, vurderer tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste, PET.

- Agenten vil aldrig nogensinde få at vide, hvad missionen fører frem til. I det her tilfælde aner han ikke et klap om, hvad hans informationer har ført til, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Ritzau.

- Samtidig har agenter altid en tendens til at overvurdere deres egen rolle i arbejdet. Og når agenterne ikke føler sig værdsat, så er det, at de går ud og eksponerer efterretningstjenestens arbejde, fortæller Bonnichsen.

Han mener derfor, at man skal være yderst kritisk over for oplysningerne om, at agenten og dermed PET var med til at få topterroristen dræbt den 30. september sidste år.

Hvis agenten taler sandt, så kan PET's handlinger ifølge flere juraprofessorer være medvirken til drab på en civil. Andre jurister mener dog, at PET har holdt sig inden for reglerne i en væbnet konflikt.

Selv nægter PET i en pressemeddelelse at have "bidraget i forbindelse med den militæroperation, der førte til drabet på al-Awlaki i Yemen". Og den forklaring tror den tidligere PET-chef fuldt og fast på.

- Når Scharf (chefen for PET, red.) siger, at de ikke medvirker i operationer, hvor uskyldige bliver dræbt, så kan du være sikker på, at det er sandheden, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Jyllands-Posten er i besiddelse af en lydoptagelse fra den 7. oktober i fjor på Hotel Marienlyst i Helsingør, hvor en CIA-agent fortæller om den fælles mission.

Her siger CIA-agenten, at det ikke var den fælles mission mellem PET, CIA og den danske agent Morten Storm, der konkret førte til drabet på topterroristen al-Awlaki, men en parallel og samtidig CIA-aktion.

Enhedslisten mener, der er forkasteligt, hvis PET har været med til at dræbe terroristen, mens Dansk Folkeparti bakker op.

Justitsministeren er øverste chef for PET, men hverken den nuværende minister Morten Bødskov (S) eller den daværende Lars Barfoed (K) ønsker at udtale sig.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip