Tidligere PET-chef skal lukke IS' pengestrømme

Skrevet af admin

04/03/2016

Mest læste i dag

Det er ikke kun F-16-fly og specialtrænede soldater, Danmark sender i kamp mod Islamisk Stat. Som led i det, regeringen kalder en "samtænkt og bred indsats", vil Danmark også give et bidrag til at lukke af for organisationens pengestrømme.

Derfor bliver den tidligere chef for Bagmandspolitiet og tidligere PET-chef Jens Madsen sat til at styrke den danske profil på terrorfinansieringsområdet i koalitionen, oplyser Udenrigsministeriet.

Efter flere år hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som er Bagmandspolitiets officielle navn, fik Jens Madsen kun halvandet år i spidsen for PET.

Han fratrådte sin post med øjeblikkelig virkning, da en redegørelse fra Rigspolitiet om angrebene på Krudttønden og synagogen i København i februar 2015 blev offentliggjort. Redegørelsen indeholdt kritik af PET's dispositioner i forbindelse med angrebene.

Ud over at arbejde på at afskære Islamisk Stats finansieringskilder vil regeringen ifølge Udenrigsministeriet gennemføre civile indsatser, som skal bremse tilgangen af fremmedkrigere til Islamisk Stat og imødegå propaganda fra Islamisk Stat.

Der afsættes 28,5 millioner kroner til den del af indsatsen mod Islamisk Stat.

Foruden at begrænse Islamisk Stats pengeoverførsler i regionen skal pengene gå til at oprette exitprogrammer for personer, der vil ud af ekstremistiske miljøer. Samtidig afsættes der penge til samarbejde med lokale organisationer, der modarbejder Islamisk Stats propaganda på internettet og sociale medier.

Indsatsen mod Islamisk Stats propaganda online i Irak vil i de kommende måneder blive yderligere styrket med mindst fem millioner kroner, oplyser Udenrigsministeriet.

Derudover er Danmark allerede engageret i at skabe stabilitet i de lokalsamfund, som er blevet befriet fra Islamisk Stat i Syrien og Irak.

I september 2016 vil Danmark ifølge Udenrigsministeriet lancere et nyt treårigt stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, der blandt andet skal bidrage til at støtte områder befriet fra IS. Der er i 2016 afsat 122,5 millioner kroner til programmet.

Danmark er i forvejen den største donor til minerydningsindsatser i Syrien. Danmark støtter minerydningen i Irak og Syrien med en bevilling på 30 millioner kroner.

Hele pakken med militær og civil indsats fremsættes som beslutningsforslag i Folketinget med henblik på førstebehandling 1. april og vedtagelse ved andenbehandlingen 19. april.

/ritzau/