Tidligere PET-chef: Terrornetværk bag Bruxelles-angreb

Det er nærliggende at tro, at radikaliserede islamister fra netværket omkring den anholdte Salah Abdeslam står bag angrebene i Bruxelles.

Sådan siger tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Med ret til at blive klogere tænker jeg, at det er en reaktion på anholdelsen af Abdeslam. Ikke mindst fordi vi fik at vide fra de belgiske myndigheder, at han var i gang med at forberede en ny terrorhandling, siger Bonnichsen.

Salah Abdeslam blev forleden anholdt af belgisk politi i Bruxellesbydelen Molenbeek, og han menes at være den hovedansvarlige for terroraktionen i Paris, som kostede 130 mennesker livet.

- Vi ved, der blev fundet tunge våben i den lejlighed, hvor Abdeslam befandt sig. Samtidig kom der oplysninger om en ny eftersøgt, en 24-årig, som åbenbart også var med i Paris, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- De belgiske myndigheder konstaterede, at Abdeslam havde opbygget et nyt netværk, og så er det altså meget nemt at drage en parallel til det, der nu er sket. Det, som Abdeslam var ved at planlægge, er nu blevet eksekveret af dem, der er tilbage, lyder vurderingen fra den tidligere PET-chef.

Selv om de belgiske myndigheder havde held til at anholde Abdeslam, er det ikke lykkedes myndighederne at standse ekstremisterne. Og det kommer til at udløse selvransagelse hos belgisk politi, vurderer Bonnichsen.

- Det er en fiasko, det kommer man ikke uden om. Det har blandt andet at gøre med nogle meget uigennemskuelige kommandoveje og strukturer hos belgisk politi, siger Bonnichsen.

/ritzau/

Dagens Gossip