Tidligere Riis-rytter raser over doping-millionærernes løgne

Det er ikke altid let at have sit levebrød i cykelsporten. Ud over endeløse træningstimer på cyklen i al slags vejr, skal nutidens ryttere og cykelbosser kæmpe mod fortidens dopingsynder. I onsdagens BT fortæller danmarksmesteren Sebastian Lander, hvordan han i Danmark ofte bliver mistænkeliggjort, og er endda blevet mødt med tilråbet 'dopingsvin'.

Det er daglige benspænd, som sportsdirektør Allan Johansen også oplever i sit arbejde hos danske Team Concordia Forsikring-Riwal.

- Det der er frustrerende for os i dag er, at vi kæmper for at udvikle unge ryttere. Hver gang vi skal ud og snakke med sponsorer eller andre, skal vi bruge den første halve time på at forklare, hvorfor vi ikke bruger doping, siger den tidligere Riis-rytter fra sportsdirektørbilen i etapeløbet Tour de Normandie.

Allan Johansen er træt af, at flere af dopingsynderne endda har tjent masser af penge på at dope sig, og i dag stadig fortsat tjener masser af penge. Mens cykelfolket af i dag må kæmpe mod millionærernes efterbyrd.

- Det irriterer mig, at de personer, der tjente en helvedes masse penge på at dope sig, de nu tjener en helvedes masse penge på at fortælle nye historier. Det irriterer mig også, at de personer ikke fortæller hele sandheden. Det er folk, der har været vant til at lyve i lang tid, så hvorfor skulle de begynde at tale sandt nu. Det er blandt andet medvirkende til, at vi står med problemerne i dag, siger Allan Johansen.

Sportsdirektøren forklarer, at især indførslen af blodpasset har luget ud i det værste doping-misbrug.

- Hvis der stadig er nogen, der laver numre, så er det meget lidt, de kan lave i dag i forhold til tidligere, siger Johansen, der forklarer, at unaturlige udsving i blodværdierne får alarmklokkerne til at ringe.

I feltet kan man se tegn på, at sporten er blevet meget renere. I dag kan nyoprykkede ryttere følge med. Det var en umulighed tidligere.

- Man ser unge ryttere, der kommer direkte fra U23 gå direkte ind og følge prof-feltet. Det er et tegn på, at sporten er blevet renere. Der er også flere ryttere, der sidder med i finalerne. De har alle kun to ben og en cykel at køre på, tidligere var det meget med, at man også skulle have noget andet at køre på. Da jeg kørte, så man ofte slet ikke halvdelen af feltet. De var bare kørt væk, fordi der blev kørt så vanvittigt stærkt, så man ikke kunne følge med.

Michael Mørkøv, der er i stalden hos Bjarne Riis og Team Saxo-Tinkoff, tror ikke Rolf Sørensens nylige dopingindrømmelse kommer til at gøre den store forskel for cykelsporten - bortset fra, at jagten på Rolf Sørensens selv stilner af.

Håbet for fremtidens cykelsport skal hænges op på, at de nutidige ryttere er helt anderledes opdraget, mener han.

- Alle os der kører nu, vi er vokset op med heksejagten på doping, skærpede regler, karantæner og vi har set andre skade karrieren og brænde nallerne noget så eftertrykkeligt. I dag er det virkelig dårlig stil ikke at holde sig til reglerne, vi har en helt anden tilgang til sporten i dag. Jeg dyrker den rent, det giver mig en stor glæde, og jeg ved, at hvis jeg forbereder mig optimalt, kan jeg godt være med fremme, hvor det sker, fortæller Michael Mørkøv, der onsdag er med på Team Saxo-Tinkoff-mandskabet, der kører Dwars door Vlaanderen i Belgien.

Dagens Gossip