Tidligere Riis-ryttere tavse om fortiden på Team CSC

Nævn Bjarne Riis, og folk klapper i. Især, hvis man i samme sætning siger dopingundersøgelse og fortiden på det danske hold.

Sådan er situationen i Tour-feltet få dage efter, at Bjarne Riis selv indrømmede, at der er en undersøgelse i gang hos Anti Doping Danmark, og at Riis er centrum for den.

Ivan Basso, der er en af de mest interessante ryttere i forståelsen af fortiden på det daværende Team CSC, vil ikke sige noget.

- Jeg er på et nyt hold, og jeg skylder min nye arbejdsgiver at følge de normale kanaler. Derfor skal du tale med en af holdets pressefolk, siger Ivan Basso, da sporten.dk fanger ham på telefonen fra Østrig, hvor den nuværende Cannondale-rytter kører løb.

Ivan Basso er central, fordi han i 2006 var en af de største ryttere, der blev involveret i den spanske Operacion Puerto, hvor Eufemiano Fuentes var omdrejningspunktet.

Den spanske læge, der oprindelig var gynækolog, sørgede for bloddoping af en række prominente ryttere som Jan Ullrich og Tyler Hamilton, hvoraf den sidste senere har hævdet, at det var Bjarne Riis, der satte ham i forbindelse med den spanske læge.

Ivan Basso fik en karantæne for at have til intention at dope sig - det var, hvad han indrømmede - og sporten.dk ville derfor høre, om han er blevet kontaktet af ADD i den pågående undersøgelse.Men Cannondale har ikke i sinde at lade Ivan Basso udtale sig om fortiden.

- Han er på dette hold nu, og det vil mikse tingene op, hvis han siger noget, lød det fra en pressemand på holdet torsdag formiddag.

- Vi opfordrer alle vores ryttere til at holde sig fra at udtale sig om fortiden, lød forklaringen.

En anden central person er lægen Joost de Maeseneer, som helt fra begyndelsen var læge for det danske hold. Han er inden denne sæson skiftet og er nu holdlæge for Astana.

Da sporten.dk forsøgte at få en kommentar fra ham, skulle det først vendes med holdets pressechef, som først efter en dags tænkepause, returnerede med en kort udtalelse.

Her ønskede man på ingen måde at kommentere de beskyldninger, som Jörg Jaksche er kommet med. Jaksche hævder, at holdets læger hjalp til med doping.

Tidligere har Joost de Maeseneer afvist dem, men efter undersøgelsen er blevet offentlig kendt, ønskede Astana-talsmanden ikke at komme med yderligere kommentarer.

Heller ikke Christian Vande Velde vil sige noget. Garmin-rytteren kørte for Riis frem til 2006 og indrømmede i den rapport, som fældede Lance Armstrong, at han havde brugt doping på det danske hold, men at det ikke var organiseret.

Det samme gælder David Zabriskie, som ligeledes kører på Garmin og har samme forhistorie som Christian Vande Velde på det danske hold.

Dagens Gossip