Tidligere rumænsk premierminister skal igen i fængsel

Rumæniens tidligere regeringsleder Adrian Nastase blev mandag dømt til fire års fængsel for at have taget imod hundredtusindvis af euro i bestikkelse.

Hans kone Dana fik samtidig en betinget dom på tre års fængsel.

Den 63-årige tidligere toppolitiker blev i marts sidste år løsladt efter at have afsonet ni måneder af en fængselsstraf på to år i en anden korruptionssag.

I den nye sag fandt dommerne Nastase skyldig i at have modtaget 630.000 euro svarende til 4,7 millioner kroner fra en forretningskvinde mod at give hende en stor stilling i det offentlige.

Ifølge anklagemyndigheden finansierede kvinden flere dyre indkøbsrejser til Kina for Adrian og Dana Nastase i 2003 og 2004.

Kvinden finansierede også moderniseringen af den socialdemokratiske politikers private villa.

Nastase blev desuden fundet skyldig i at have afpresset den rumænske konsul i Hongkong, som arrangerede ægteparrets shoppingture.

Adrian Nastase var premierminister i fire år til 2004.

I sommeren 2012 forsøgte han at begå selvmord. Tilsyneladende fordi Rumæniens højesteret havde forkastet hans anke i den første korruptionsdom.

Nastase var den første tidligere premierminister, der skulle sendes i fængsel i Rumænien efter omvæltningerne i 1989.

Ifølge anklagemyndigheden kanaliserede Nastase et beløb svarende til omkring 11 millioner valgkamps-kroner over i sine egne lommer.

Rumæniens indsats mod den omfattende korruption i landet er blevet nøje overvåget af EU-Kommissionen, siden det fattige lande blev medlem af EU i 2007.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip