Tidligere rytter om Riis: Smid ham ud

De professionelle ryttere er hårdest ramt af de aktuelle dopingafsløringer, men holdejere- og direktører er de virkelige syndere, som tillod en mand som amerikanske Lance Armstrong at dope sig til syv sejre i Tour de France.

Det siger den tidligere dopingdømte tyske rytter Jörg Jaksche, der i 2004 kørte for det Bjarne Riis-ledede CSC.

Og Jaksche er ikke bange for at plukke i "Ørnen fra Hernings" fjerpragt i et interview med cyclingnews.com.

Når Bjarne Riis og andre holdledere taler om, at sporten skal se fremad og gøre op med fortiden ved blandt andet at se bort fra ryttere, der har erkendt brug af doping, så er det kun en konsekvens af de mange afsløringer ifølge Jaksche.

- Men det løser ikke dopingproblemet, siger han.

Hans kommentarer kommer efter det amerikanske antidopingagenturs (USADA) succesfulde sag mod Lance Armstrong og amerikanerens US Postal-hold.

Jaksche er blandt de mange ryttere, som har videregivet viden om doping og sine erfaringer fra de mange år som en del af miljøet. Han advarer mod at fokusere alene på Armstrong.

- Det er ligesom at trimme ukrudt, men lade rødderne være uberørte. Individualiserer man et problem ved kun at pege fingre ad Lance, så bliver problemet ikke løst, siger han.

- Lance Armstrong er ikke cyklingens problem. Problemet er det system, der gav mulighed for en Lance Armstrong, og det er en enorm forskel, tilføjer han.

På et spørgsmål om sit syn på de direktører, der styrede holdene i Jaksches aktive dag og fortsat gør det, svarer han:

- Jeg stoler ikke på dem. Du bliver betalt for at opnå resultater. Investorerne sætter penge i holdene for at få PR.

- Jeg stoler ikke på Bjarne Riis, fordi han var dopet som rytter, doping var accepteret på hans hold. Jeg kan udtale mig om det, fordi jeg var hos CSC, siger Jaksche.

Han mener, at folk som Bjarne Riis skulle fjernes fra sporten.

- I teorien fortjener de ikke længere at være en del af cykelverdenen. De har løjet, og de har ikke gjort noget for at ændre sporten. Men i virkelighedens verden vil det være et problem. For hvem skal så lede holdene, siger Jaksche.

- Man skal få de folk ud, som ligger inde med viden, og som har mulighed for gøre de her ting. Riis er en af dem. Han sendte (Tyler, red.) Hamilton til (dopinglægen, red.) Fuentes. Hvad har han gjort for at ændre det, spørger Jaksche.

 

Dagens Gossip