Tidligere skrottet Sass: Jeg er meget glad

- Jeg er meget glad i dag. Jeg er meget stolt over at blive udpeget som minister.

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen, der fredag har landet posten som ny erhvervs- og vækstminister efter statsministerens regeringsrokade.

Efter folketingsvalget i efteråret 2011 røg Henrik Sass Larsen af i svinget, da der skulle uddeles ministerposter.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) afviste at sikkerhedsgodkende ham som følge af Sass Larsens relationer til en Bandidos-rocker kendt som Suzuki-Torben.

Til spørgsmålet om, hvorvidt PET's vurdering af ham har ændret sig nu, svarer han:

- Det må jeg regne med, siger han til TV2 News.

- For mig er det et lukket kapitel, men det kan folk slå op i og kigge på, hvis de har lyst.

Og der er tale om et comeback af de helt store.

For det så ellers sort ud for ham, da han i forbindelse med dannelsen af den nye regering efter folketingsvalget i 2011 overraskende blev forbigået på grund af sine relationer til den mangeårige ven og tidligere socialdemokratiske kommunalpolitiker Tommy Kamp fra Køge.

Snublende tæt på opfyldelsen af Sass Larsens drøm om at blive finansminister i den første røde regering i 10 år blev han fældet.

Ikke som andre politikere af vælgernes dom eller politiske magtkampe, men af sin egen fortid og Bandidos-rockeren "Suzuki-Torben", som Sass Larsen og Tommy Kamp angiveligt tilfældigt mødtes med på et værtshus i Køge.

Og så endte det, som skulle have været kulminationen på Sass Larsens målrettede politiske karriere, i stedet med en detronisering, der tydeligt gjorde ondt på ham, selvom han er kendt som en af Socialdemokraternes hårdeste hunde.

Mønsterbryder er han også blevet kaldt, fordi han med afsæt i et voldeligt barndomshjem på den københavnske vestegn allerede som 12-årig blev fjernet og anbragt på et børnehjem og siden familiepleje.

Faderen begik selvmord, inden Sass Larsen var blevet myndig, og moderen har han ingen kontakt til.

Baggrunden er ofte blevet brugt til at forklare Sass Larsens temperament, udprægede fightergen og stærkt kompromisløse stil, som har skaffet ham fjender også internt i hans eget parti.

Hans taktiske evner og politiske begavelse har ingen imidlertid kunnet tage fra ham, og han har målrettet arbejdet sig op i Socialdemokratiet, fra han startede som formand for DSU i 1990'erne.

Han kom i Folketinget i 2000 og har siden Nyrup i årevis været en helt centralt placeret socialdemokrat og er blevet kaldt arkitekten bag Helle Thorning-Schmidts nuværende placering som statsminister og den socialdemokratiske alliance med SF.

Sidste år formåede den tidligere politiske ordfører at kæmpe sig tilbage i partiets front, da han blev valgt som ny gruppeformand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip