Tidligere spion: Snowden vil blive plaget af depression

I hvert fald hvis man skal tro en mand, der tidligere har været i hans sted. I 1977 blev spionen Christopher Boyce idømt 40 års fængsel for at sælge amerikanske oplysninger til USAs daværende ærkefjende; Sovjetunionen.

Og Christopher Boyce er slet ikke i tvivl om, at der venter Snowden, som skjuler sig for de amerikanske myndigheder, en svær fremtid.

»På den ene eller anden måde får de fingrene i ham. Han kommer til at betale. Han er dødsdømt,« siger Boyce til TV-stationen CNN.

Snowden har søgt tilflugt i Hong Kong, men de amerikanske myndigheder arbejder på at få den tidligere CIA-medarbejder udleveret til retsforfølgelse i USA. Torsdag slog FBI-chefen Robert Mueller fast, at USA vil gøre alt for at få stillet Snowden for en dommer.

Derfor er Snowden også ude af sig selv, mener den tidligere spion. Den 29-årige whistleblower ved ganske enkelt ikke, hvem han kan stole på, fastslår Boyce.

»Jeg tror, han er dødsens angst. Jeg tror, at han spekulerer over, at alle han møder, kan være på vej for at hente ham. Han er sikkert bekymret for, at der er en stor gruppe mennesker i Washington D.C., der forsøger at finde en måde at hævne sig på, for at kunne kontrollere ham og låse ham inde for resten af livet,« siger han.

Ifølge Christopher Boyce må Snowden konstant spekulere over sin fremtid i øjeblikket. Det vides ikke, om han har en aftale om beskyttelse med de kinesiske myndigheder, men har han ikke det, må det være en ren kilde til stress, mener Boyce.

Han forudser også, at Snowden højst sandsynligt vil ramle ind i nogle psykiske problemer som følge af sine afsløringer.

»Faktum er, at han aldrig kan vende hjem. Han er fuldstændig adskilt fra alt, han nogensinde har kendt, og fra sin familie. Han vil være en flygtning, indtil de (de amerikanske myndigheder, red.) finder ham. Og det vil de gøre før eller siden«.

»Når han indser det, vil han blive plaget af depression. Jeg kan forestille mig, at hans stressniveau er så højt, at det kan gøre ham fysisk syg,« siger Christopher Boyce til CNN.

Dagens Gossip