Tidligere sværvægtsbokser mødes med Ukraines præsident

Oppositionsleder Vitalij Klitsjko vil afholde møde med den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, for at kræve, at han stopper politiets opgør med demonstranter.

Søndag kom det til sammenstød mellem demonstranter og kampklædt politi, som skød med tåregas og angreb med stave og vandkanon mod de stenkastende demonstranter.

Volden må stoppe, mener Klitsjko, efter at op mod 200.000 demonstrerede søndag.

- Jeg vil personligt bede Janukovitj om at gribe ind og stoppe konfrontationen mellem politi og demonstranterne.

- Stop krigen mod ukrainske borgere. Folk har opfordret dig til at lytte til deres krav i to måneder. Fjern militæret og kampklædt politi fra gaderne, siger Klitsjko ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Han mener, at den eneste udvej er at afholde et nyt parlaments- og præsidentvalg.

Ifølge nyhedsbureauet AFP, siger Klitsjko, at Janukovitj har lovet at nedsætte en kommission for at finde en løsning på landets krise.

Den tidligere verdensmester i sværvægtsboksning langer også ud efter politiets rolle i sagen.

- Det er meningen, at du skal beskytte dit folk snarere end angribe dem, siger Klitsjko.

Over 70 politibetjente blev såret under søndagens demonstrationer, og omkring 40 personer er blevet indlagt på hospitalet.

Mange demonstranter affyrede fyrværkeri og andre ting mod politiet, som beskyttede sig bag skjolde og gik til modangreb med vandkanon og tåregas.

For nylig blev en ny lov vedtaget, der betyder, at det er forbudt at opstille telte og bruge højttalere på offentlige pladser.

Janukovitj underskrev fredag lovgivningen, efter at USA havde opfordret ham til at nedlægge veto og afvise den.

Overtrædelser af bestemmelserne kan straffes med store bøder eller 15 dage i detentionen. Desuden bliver det straffet hårdt at besætte offentlige bygninger.

Da demonstrationerne imod Janukovitj var på sit højeste i december, gik titusinder på gaden med krav om, at præsidenten skulle trække sig.

Vreden kom i kølvandet på Ukraines beslutning om ikke at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU. I stedet valgte Ukraine at indgå aftaler med Rusland.

/ritzau/Itar-Tass

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip