Tidligere svensk statsminister mindes Anker Jørgensen

Nyheden om den socialdemokratiske tidligere statsminister Anker Jørgensens død er nået over sundet, hvor den også er modtaget med sorg af blandt andet den tidligere svenske statsminister Ingvar Carlsson.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

- Han repræsenterede virkeligt det danske gemyt. Han var en person med stor varme og humor. Selv når svære og alvorlige sager skulle diskuteres, så var det med et glimt i øjet fra hans side, siger Ingvar Carlsson.

- Med sin faglige baggrund havde han også en stærk folkelig forankring, og det kunne man mærke, når man var med ham til partimøder i Danmark. Han stod sine vælgere og sympatisører meget nært.

Ingvar Carlsson, der ligesom Anker Jørgensen er socialdemokrat, var svensk statsminister fra 1986 til 1991 og igen fra 1994 til 1996.

Han var også en central del af det svenske socialdemokrati i de år, hvor Anker Jørgensen var S-formand og regeringsleder i Danmark.

Den tidligere svenske statsminister husker Anker Jørgensen som en særligt dedikeret fortaler for et tæt nordisk samarbejde.

- Da han blev udnævnt til partileder, var en af de allerførste ting, han gjorde at tage rejsen op til Stockholm og tale for vores rigsdagsgruppe. Han synes, at det var vigtigt at præsentere sig for sine nordiske venner, siger Ingvar Carlsson.

Anker Jørgensen, der gik bort søndag, blev 93 år gammel. Han var dansk statsminister fra 1972 til 1973 og igen fra 1975 til 1982.

/ritzau/

Dagens Gossip