Tidligere topchef kæmper for homo-ægteskaber

Da John Browne var administrerende direktør hos olieselskabet BP, turde han ikke at afsløre sin seksualitet. Han endte med at forlade sin post i 2007 efter 41 år i selskabet som en direkte konsekvens af en aviskampagne, der havde beskrevet hans forhold til en anden mand.

Nu er han imidlertid klar til at fortælle sin historie og klar til at kæmpe for andre homoseksuelles rettigheder.

I forbindelse med at Overhuset - som er det ene kammer i det britiske parlament - tirsdag skal stemme om en ny lov, der giver bøsser og lesbiske ret til at gifte sig, har John Browne skrevet et indlæg til Financial Times med titlen:

»Three reasons why I'm voting for gay marriage« - tre grunde til, at jeg stemmer for homoægteskaber.

Oliebranchen var homofobisk

I det meget personlige indlæg beskriver John Browne, hvorfor han selv valgte at holde en væsentlig del af sit personlige liv skjult for sine kolleger og forretningspartnere.

En beslutning som ifølge den tidligere BP-chef i første omgang »blev taget i frygt«, fordi homoseksuelle i løbet af hans opvækst blev betragtet som kriminelle og forfulgt. Men John Browne skjulte også sin seksualitet, fordi han ønskede at passe ind i erhvervslivet og oliebranchen.

»Olieindustrien var et macho- og sommetider homofobisk miljø. Homoseksuelle var skydeskive for vittigheder. Man antog, at de var flyvske og promiskuøse. De fik helt sikkert ikke lov til at gifte sig,« skriver John Brown i Financial Times.

Men nu er tiden en anden. Ifølge John Brown accepterer 80 procent af briterne i dag, at homoseksualitet er en livsstil, der bør accepteres af samfundet. Og derfor bør ægteskabet som institution også tilpasse sig, mener han.

»Hvor samfundet går, bør ægteskab følge med,« skriver han.

Good for business

En anden væsentlig grund til at lade bøsser og lesbiske gå hånd i hånd ned af kirkegulvet, er ifølge John Browne, at det er godt købmandskab.

Hans erfaring fra erhvervslivet er, at mange homoseksuelle ser det at stå åbent frem som en trussel mod deres karriere, og mange virksomhedsledere ser erklærede homoseksuelle ansatte som en risiko for vigtige kundeforhold.

»Det er dog min erfaring, at folk er mere glade, mere produktive og tjener flere penge til deres virksomhed, hvis de føler, at de bliver inkluderet og kan være dem selv,« skriver John Browne i indlægget og fortsætter:

»At give homoseksuelle ret til at gifte sig sender et vigtigt signal om inkludering.«

Ægteskab er noget særligt

Den tidligere BP-chefs tredje argument går på, at ret til ægteskab mellem homoseksuelle vil betyde, at bøsser og lesbiske ikke føler sig diskrimineret og marginaliseret i samme grad som i dag. For selv om de i Storbritannien har ret til at indgå et registreret partnerskab, så er ægteskab noget andet, mener John Browne.

»Vi må ikke undervurdere betydningen af rollemodellernes magt i forhold til ændre på opfattelser, adfærd og livskvalitet for dem, som ikke tilhører majoriteten,« skriver han.

Forleden valgte også New Yorks borgmester MIchael Bloomberg at udtrykke sin støtte til homo-ægteskab.

»Så længe regeringen er involveret i at udstede ægteskabslicenser, så fortjener alle par - uden skelen til deres seksuelle orientering - at få samme status i lovens øjne,« skrev han til den britiske avis The Guardian.

Også Frankrig har netop givet homoseksuelle lov til at gifte sig.

Dagens Gossip