For tidligt at dumpe regeringen trods forsvundne fleksjob

Det mener Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

»Man må huske på, at det er en kort periode. Vi skal bruge en længere periode end de her fem måneder til at vurdere, om det kan lade sig gøre,« siger Henning Jørgensen.

Både Venstre og de Konservative vil have beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at redegøre for, hvad der er årsag til faldet. Og man bliver også nødt til at finde ud af, hvordan den negative udvikling stoppes og vendes, understreger Henning Jørgensen.

»Jeg vil gerne se udviklingen over en årsperiode, og så synes jeg, at vi må lave en ordentlig vurdering af det. Det er vigtigt at få analyseret, hvor folk er gået hen. Fra hvilken ordning til hvilken ordning?,« spørger arbejdsmarkedsforskeren.

»Hvis folk bare er røget over i kontanthjælpssystemet, så er det en mere alvorlig sag for regeringen,« fortsætter han.

Og det er lige præcis det, som regeringens støtteparti frygter.

»De folk, der er blevet tildelt et fleksjob, fordi deres arbejdsevne er nedsat, kan ikke komme ud og få det job. De kan heller ikke komme på førtidspension. Hvad skal de så? I værste fald ender de på kontanthjælp, og det er noget skidt,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

Venstre vil bede beskæftigelsesministeren - når hun vender tilbage fra ferie - om at spørge kommunerne, hvad de har gjort for at implementere den nye reform. Arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) frygter, at kommunerne ikke bruger fleksjobordningen optimalt.

»Min bekymring er, at kommunerne i øjeblikket er rigtig gode til at placere mennesker i fleksjobordningen, men mindre gode til at sikre, at fleksjobbene så også er der. Det giver jo ingen mening at placere folk i fleksjobordningen, hvis jobbene ikke er der hos virksomheden,« siger Hans Andersen.

I december 2012 var 54.478 personer i fleksjob, og Henning Jørgensen understreger, at målet om at øge antallet med godt 25 procent er meget ambitiøst.

»Det er et højt tal. Og man kunne godt have sin skepsis på forhånd. Det er noget, der vil kræve meget af institutionerne og af personalepolitikken rundt omkring,« siger han.

Og regeringen, Venstre og de Konservative er blandt andet dybt afhængige af, at de mørke skyer, der har ligget tungt over dansk økonomi i de seneste fem år, trækker væk.

»Der er nogle ydre faktorer, der påvirker det her, som for eksempel konjunkturer. Bliver der andre jobåbninger, så nogle måske kan komme ud i fleksjob, og hvordan ser det ud i de offentlige institutioners økonomi? Og hvordan prioriterer man? Der er nogle ting, som de ikke kan styre udviklingen af frem til 2016,« siger Henning Jørgensen.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), siger til Avisen.dk, at en ny diskussion af, hvordan der skabes flere fleksjob er nødvendig, hvis udviklingen fortsætter.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip