For tidligt fødte og små nyfødte har øget risiko for kolik

For tidligt fødte børn har øget risiko for kolik. Det samme gælder for børn, som har lavere fødselsvægt end andre børn født i samme graviditetsuge. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Spædbørnskolik rammer op til 10 % af alle spædbørn i Danmark og er meget belastende for familien. Børn, som ellers er raske og i trivsel, får anfald af gråd og irritabilitet. Tilstanden står på over uger med anfald flere dage hver uge.

Anfaldene kommer typisk i aftentimerne og bliver mest intense og langvarige ved 6-ugers alderen hos børn, der er født til tiden, og lidt senere hos børn der er født for tidligt.

Til trods for mange års forskning kender vi endnu ikke årsagerne til spædbørnskolik.

Mange børn, som er relativt små ved fødslen eller født for tidligt, har mere umodne organer og funktioner, og derfor undersøgte forskerne, om disse børn har højere risiko for at udvikle kolik. Forskerne undersøgte koliksymptomer hos mere end 60,000 børn fra det store danske forskningsprojekt ”Bedre Sundhed for Mor og Barn”.

Undersøgelsens resultater viser, at der er en øget risiko for kolik blandt for tidligt fødte børn, og at denne risiko stiger, jo tidligere i graviditeten barnet er født. Børn født til termin har 7,8 procent risiko for kolik, mens den tilsvarende risiko hos børn født fire eller flere uger for tidligt er over 10 procent.

Desuden fandt forskerne, at de mindste børn i hver graviditetsuge har større risiko for at få kolik i forhold til større børn født i samme graviditetsuge. Forskerne sammenlignede den tiendedel af børnene, der havde den laveste fødselsvægt, med de øvrige børn født i samme graviditetsuge og konkluderede, at de mindste børn havde op til 30 procent større risiko for at få kolik.

Mange for tidlig fødte børn og børn, som er forholdsvis små, har et anderledes vækstmønster både i graviditeten og efter fødslen, og de er oftere udsat for indlæggelser, indgreb, sygdom og behandling i starten af livet, end børn der er født til tiden og er større. Forskerne kan ikke sige med sikkerhed hvilke af disse forhold, der eventuelt er årsagen til den højere risiko for kolik netop blandt disse børn.

Selv om forskellene i risiko for kolik ikke er store, mener forskerne, at det kan være nyttigt for sundhedspersonale, der skal støtte forældrene og have med barnet at gøre at vide, at for tidligt fødte og relativ små børn får kolik hyppigere end andre.

Dagens Gossip