Tidskrav kan tvinge læger til udlandet

Sådan lyder meldingen fra formanden for Yngre Læger, Lisbeth Lintz, i kølvandet på en undersøgelse blandt lægestuderende og basislæger.

»Vi står i en fuldstændig grotesk situation, hvor vi mangler speciallæger, men hvor flere læger føler sig tvunget til at tage til udlandet for at blive speciallæger. Astrid Krags udmelding er en hån mod de læger,« siger Lisbeth Lintz.

»Sundhedsministeren har slet ikke forstået, at det her ikke er studerende, og at det ikke drejer sig om, at det er dejligt at tage til udlandet og få gode internationale erfaringer. Jeg er rystet over, at sundhedsministeren sammenligner det her med et udlandsophold for studerende. Det her handler om færdiguddannede læger, der skal videreuddanne sig, men som bliver klemt i systemet på grund af fireårs-reglen og dens rigide tidskrav.«

Ifølge den nye undersøgelse foretaget af Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning overvejer cirka 40 procent af de adspurgte lægestuderende og basislæger at tage til udlandet. På den måde kan de undgå fireårs-reglen, som kræver, at man skal vælge speciale indenfor fire år efter afslutningen af lægeuddannelsen.

Fristen på fire år har til hensigt at få speciallæger hurtigt ud i systemet, og sundhedsminister Astrid Krag fastholder, at reglen virker og frygter ikke, at danske læger, der tager til udlandet for at blive speciallæge, aldrig kommer tilbage igen.

»Jeg er helt enig med Yngre Lægers formand i, at vi skal uddanne læger, der kan behandle patienter i Danmark. Derfor håber jeg selvfølgelig også, at de lægestuderende, der søger til udlandet i en kortere eller længere periode, vil vende hjem og bruge deres uddannelse her i landet,« skriver Astrid Krag i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

»Men lad os nu lige få proportionerne på plads. Der er ingen yngre læger, der bliver landsforvist, og de tvinges ikke til udlandet for at blive speciallæger. Man kan godt blive speciallæge i Danmark, men det er muligt, at man ender med at uddanne sig indenfor et andet speciale end det, som man måske oprindeligt havde i tankerne,« tilføjer ministeren.

Hos Yngre Læger opfordrer Lisbeth Lintz ministeren til at fjerne reglen, fordi den vil resultere i yderligere lægemangel.

»Hvis alle 40 procent gør alvor af deres overvejelser, så får vi et stort problem i Danmark, fordi vi så vil uddanne læger til andre lande. Det bør ministeren tage mere seriøst, og jeg vil anbefale, at man får lavet systemet om, så vi kan få et bedre alternativ til fireårs-reglen,« siger Lisbeth Lintz.

Dagens Gossip